Last Updated on aprilie 8, 2014
Una din cele mai vechi firme braşovene, fabrica de bere din Dârste, a decis să monteze la intrările în oraş cinci cerbi-totem din beton. Unul dintre simbolurile fabricii nu a rezistat însă nici măcar o săptămână, deoarece a fost vandalizat. Cel mai probabil, mai multe persoane care valorifică fierul vechi, au încercat să-l desprindă de pe soclu, însă această acţiune este foarte periculoasă, deoarece un asemenea cerb cântăreşte 250 de kilograme. Din păcate pentru cei care au dorit să-l valorifice, cerbul nici nu este creat din materiale valoroase.
Vlad Prună, un artist braşovean, a realizat cei cinci cerbi din beton, la solicitarea fabricii de bere şi a Primăriei Braşov. Însă, se pare că cerbul este un animal extrem de vânat nu numai atunci când trăieşte în pădure, ci şi când este confecţionat din anumite materiale şi aşezat la intrarea în oraş.
„Le-au tăiat picioarele, deoarece au crezut că sunt făcute din bronz sau din cupru. Când au tăiat al patrulea picior, cerbul s-a prăbuşit. Exista un pericol destul de mare în momentul în care a căzut de la un metru şi jumătate, cât are soclul, plus încă un metru şaptezeci, cât are cerbul. Era posibil chiar să omoare pe cineva un astfel de cerb”, a precizat Tiberiu Dobrotă, reprezentantul constructorului.
Paguba produsă de cei care au vrut să fure cerbul de la intrarea în Braşov dinspre Cristian se ridică la aproximativ 2.000 de euro, motiv pentru care autorităţile le cer şoferilor care au trecut prin zonă şi li s-a părut ceva în neregulă să ofere orice informaţie poliţiştilor pentru ca aceştia să le poată de urmă hoţilor.
Inutil şi periculos
Autorităţile îi avertizează pe cei interesaţi de vânătoarea de astfel de cerbi că nu sunt făcuţi din materiale care pot fi valorificate şi distrugerea lor este inutilă şi periculoasă.