Brasov: Materiale „de epoca” pentru restaurarea Cetatii din Feldioara

Last Updated on aprilie 30, 2014

Echipele de lucru care se ocupă de restaurarea Cetăţii Feldioara utilizează, în vederea conferirii aspectului medieval, materiale speciale, similare celor de epocă, dar care sunt şi rezistente la intemperii. 

feldioara
foto: carpati.org

 Până când condiţiile meteorologice le-au permis, constructorii au realizat „injecţii” de beton pentru consolidarea zidăriei şi au folosit un var special din Munţii Dolomiţi. De asemenea, piatra utilizată a fost „selecţionată” astfel încât să semene cât mai mult cu aceea originală, iar pentru turnurile de pază a fost adus lemn de brad, aşa cum acestea fuseră construite în trecut.

Constructorii spun că restaurarea şi consolidarea sunt, însă, extrem de dificile, deoarece pereţii Cetăţii sunt extrem de şubrezi şi, cel puţin în prima fază de lucru, riscau să se prăbuşească oricând. (sursa: Transilvania Expres)

Până de curând, când s-a decis intrarea în conservare a şantierului până în primăvara lui 2014, au fost executate săpături cu supraveghere arheologică (pentru cercetarea zonei în vederea identificării de vestigii) şi de sprijinire şi consolidare a suprafeţelor extrem de degradate.

„Costurile implicate de această investiţie – care poate aduce Feldioara pe harta turismului istoric – au fost estimate la 15 milioane de lei, fonduri alocate de la bugetul judeţean. Sperăm să intrăm şi în circuitul turistic transilvănean al cetăţilor fortificate”, ne-a declarat primarul din Feldioara, Sorin Taus.

Previous Story

Agentia Metropolitana Brasov: Investitiile la intermodalul de marfa sunt estimate la 25 de milioane de euro

Next Story

George Scripcaru: Brasovul nu va fi numai cel mai frumos oras din Romania ci va fi si printre cele mai sigure orase turistice din Europa