Brasov. George Scripcaru: Introducerea de autobuze electrice va consolida imaginea de oras european verde a Brasovului

Last Updated on aprilie 17, 2014

Joi, 17.04.2014, primarul Braşovului, George Scripcaru, a invitat reprezentanţii mass-media la prima cursă a autobuzului electric, care va circula timp de o lună în municipiul Braşov pentru a se evalua eficienţa şi costurile introducerii unui astfel de sistem. Autobuzul va fi pus în circulaţie începând de vineri, pe linia 4, în regim normal (călătorii vor trebui să aibă bilet sau abonament de călătorie) urmând să circule şi pe alte linii în perioada testării.

Autobuzul electric BYD este pus la dispoziţia Regiei de Transport pentru testare de către reprezentanţii CEFIN TRUCKS, în baza unui acord exclusiv de reprezentare oficială în România a producătorului chinez.

“Ne bucurăm că, timp de o lună, avem posibilitatea de a testa acest autobuz electric, mai ales că în Planul de Acţiuni pentru Energie Durabilă al Municipiului Braşov (PAED) am prevăzut introducerea acestui tip de transport public începând cu anul 2016. Municipiul Braşov şi-a asumat încă din 2008, prin semnarea Convenţiei Primarilor, o ţintă foarte grea: atingerea şi chiar depăşirea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 20% a poluării, până în anul 2020. Încercăm să atingem acest obiectiv mult mai devreme decât a fost planificat. În contextul noului exerciţiu financiar al Uniunii Europene, 2014-2020, şi a angajamentelor asumate prin Convenţia Primarilor, introducerea unor astfel de autobuze, cel puţin pe traseele din Centrul istoric, ar putea fi o soluţie nu numai pentru reducerea poluării, ci şi pentru imaginea de oraş european verde a Braşovului”, a declarat primarul George Scripcaru.

Referitor debutul testărilor in Brasov, directorul general al RAT Brasov, ing. Cristian Radu, a precizat că “acest demers reprezintă o continuare a eforturilor depuse de noi pentru asigurarea unui transport ecologic, un transport care se înscrie pe linia acţiunilor de protecţie a mediului. Practic, exploatarea acestui autobuz asigură o continuitate a transportului electric în municipiul Brasov. Ne asteptăm ca testele la care urmează să fie supus acest autovehicul să fie utile în vederea unor eventuale dezvoltări ulterioare”.

DETALII TEHNICE*

Compania BYD este recunoscută la nivel mondial ca fiind cel mai mare producător de baterii reîncărcabile, iar în ultimii ani a devenit cel mai important producător de autobuze propulsate de motor electric. Autobuzul model K9 este 100% electric şi funcţionează cu baterii reîncărcabile bazate pe o tehnologie de ultimă generaţie. Acestea asigură autobuzului BYD o autonomie de 250km cu o singură încărcare în condiţii de trafic urban, cea mai mare autonomie atinsă de un astfel de vehicul până în prezent.
Atributele cele mai importante ale autobuzului BYD eBus, care diferenţiază acest vehicul de mijloacele de transport in comun clasice, sunt ECOLOGIA şi ECONOMIA.

Autobuzul BYD a înregistrat un succes rapid în Europa, după ce a obţinut la începutul anului 2013 omologarea de tip în Uniunea Europeană (produsul are toate aprobările pentru a fi comercializat în toate statele membre UE fără alte certificări necesare).

Sorin Toarcea
Purtător de cuvânt al Primăriei Braşov

Foto: Andrei Paul

Previous Story

Acvila Arlie s-a intors din Namibia la Fagaras

Next Story

Aristotel Cancescu: Primul avion va ateriza pe Aeroportul Brasov in aceasta vara!