Brasov: Airbus vrea sa produca elicoptere Super Puma la Ghimbav

Last Updated on aprilie 28, 2014

Airbus Helicopters, parte a grupului aerian european Airbus, este interesat să deschidă o linie de fabricaţie de elicoptere civile Super Puma în România, relatează rfi.ro .

Informaţia este prezentată într-un raport al firmei de reparaţii şi întreţinere a elicopterelor IAR Braşov remis Bursei.

super-puma

Astfel, pe ordinea de zi a unei AGA programate pentru 29 mai figurează „analizarea şi luarea unor decizii pe marginea solicitării Airbus Helicopters privitor la implicarea SC IAR SA în proiectul de deschidere a unei linii de fabricaţie elicoptere de tip SuperPuma MK 1 în România”.

Compania IAR Braşov este controlată de stat, care deţine 64,9% din acţiuni prin intermediul Ministerului Economiei.

Elicopterul Super Puma are două locuri pentru piloţi şi până la 19 locuri pentru pasageri. Aparatul are, în versiunea EC225, o rază de acţiune de 1.135 de lilometri şi poate atinge o viteză maximă de 345 km/h.

Elicopterele din familia Super Puma sunt recunoscute pentru aspectul robust, capacitatea foarte bună de ridicare a încărcăturii şi abilitatea de operare în condiţii de mediu ostile.

Airbus Helicopters, denumită anterior Eurocopter, are aproximativ 23.000 de angajaţi la nivel mondial, şi este prezentă în România prin Eurocopter România, unde deţine 51% din acţiuni, diferenţa fiind controlată de IAR.

Eurocopter România, creată în 2002, a dezvoltat activităţi legate de piaţa civilă şi militară şi este principalul centru industrial din cadrul grupului care execută lucrări de reparaţie/revizie şi modernizare pentru elicopterele Puma şi Alouette de pe piaţa mondială.

Din 2008, Eurocopter România a lansat activităţile pentru elicopterele Super Puma, asigurând lucrările aferente de întreţinere, reparaţiile capitale şi upgrade-urile.

Fabrica IAR Braşov, înfiinţată acum 90 de ani, a produs până în 1945 peste 1.000 de avioane de diferite tipuri, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial a fost transformată în unitate de producţie de tractoare.

În 1968, fabrica de avioane a fost redeschisă sub numele ICA Braşov şi s-a specializat în producţia de elicoptere în parteneriat cu Aerospatiale Franţa, în prezent subsidiară a Eurocopter.

Previous Story

Mallul Coresi aduce la Brasov o multime de branduri internationale

Next Story

Salvamontistul zarnestean Ciprian Lolu, un cuceritor al Alpilor