Aeroportul Brasov. Aristotel Cancescu: Imi doresc ca primul avion sa zboare in 2016. Credeti ca se va intampla?

Last Updated on aprilie 3, 2014

Pistă pentru Boeing 767, 757 şi Airbus 310, 300. 55.000 de metri cubi de beton, pe 2,85 kilometri!

Lucrările la pista aeroportului internațional Brașov-Ghimbav, intrate în conservare în luna noiembrie 2013 din cauza temperaturilor scăzute, au fost reluate la 1 aprilie și vor fi finalizate peste trei luni, a informat miercuri, într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean (CJ) Brașov, Aristotel Căncescu. El a adăugat că își dorește ca primul avion să zboare de pe acest aeroport în 2016.

aeroportul-brasov

“După cum știți, în luna noiembrie a anului trecut lucrările la pista aeroportului au intrat în conservare din cauza temperaturilor scăzute, dar acum vremea ne permite să pornim lucrările pentru a finaliza construcția. Pornim din faza de 70% pistă finalizată, aceasta este etapa în care ne aflăm, iar constructorul ne-a promis că în trei luni construcția va fi gata”, a precizat Căncescu.

Potrivit acestuia, până la sfârșitul anului vor fi realizate, de asemenea, bretelele de legătură, căile de acces către terminalul aeroportului și balizajul.

[yop_poll id=”3″]

“O să dăm drumul licitației pentru construcția celor două bretele de legătură și a căilor de acces către terminalul aeroportului, lucrări care vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, alături de balizaj, costul acestora fiind de un milion de euro. Probabil că, în acest an, o să dăm drumul și la lucrările pentru terminalul aeroportului și a turnului de control, dar cu siguranță în acest an vom finaliza bretelele de legătură, căile de acces și balizajul”, an explicat președintele Consiliului Județean.

Întrebat câți bani mai sunt necesari pentru finalizarea lucrărilor la aeroport și de unde va lua sumele necesare, Căncescu a precizat că pentru lucrările prevăzute în acest an există fonduri suficiente. (sursa: Agerpres)

“Consilierii județeni au aprobat în ședința deluna trecută, accesarea unui credit de 6,5 milioane de euro, din care cinci milioane pentru aeroport. Licitația s-a desfășurat, există ofertele, iar pe 12 aprilie se va tranșa câștigătorul. Sperăm să nu avem piedici. Eu rezolvasem totul la Ministerul de Finanțe, dar acum, nemaifiind la guvernare, sper să nu se întâmple nimic rău și să avem sprijinul necesar. Banii pentru lucrările din acest an îi avem, iar pentru turnul de control și terminal o să începem lucrările anul viitor dacă nu vom găsi în acest an fondurile necesare. Oricum, plățile pentru lucrări se vor face pe parcursul a trei ani, dar eu doresc ca primul avion să zboare de pe acest aeroport în 2016”, a concluzionat Aristotel Căncescu.

Reprezentantul constructorului, Andi Kadaș, a afirmat la rândul său, că mai sunt de turnat 30.000 de metri cubi de beton și 400 de tone de balast și lianți de stabilizare până la finalizarea pistei și că, în trei luni, dacă nu vor fi probleme din cauza vremii, pista va fin gata.

Lucrările la pista aeroportului internațional Brașov-Ghimbav au început în primăvara anului trecut. Pista va avea o lungime de 2850 de metri și o lățime de 45 de metri, iar suprafața totală a aeroportului, care se află în apropierea IAR Ghimbav, este de 209 ha.

Potrivit estimărilor, în primul an de funcționare, aeroportul va avea un trafic de 300.000 de călători, urmând ca numărul să crească treptat până la un milion de călători pe an, după șapte ani de la darea în folosință.

Investiția totală este de peste 60 de milioane de euro. Până în prezent, sumele folosite pentru lucrările demarate au fost alocate din bugetu CJ Brașov.

Previous Story

2 mai, ZI LIBERA. In Brasov, care este cea mai buna zona de gratar ? :)

Next Story

Brasov: Parcul Central salvat ! Locul de joaca aerospatial, mutat in urma „protestelor”, in Centrul Civic