(Video) Cum i-a cucerit robotul romanesc, care curata masa, pe nemtii de la Bosch. Ce cadou plin de adrenalina au primit castigatorii

Last Updated on martie 3, 2014

Dintre cei opt roboţi care au participat la competiţia UBBots 2014 de la Cluj, şeful departamentului de cercetare al fabricii Bosch de la Jucu a înmânat premiul cel mare proiectului Traybot, robotul care face curăţenie pe mese. Au fost premiaţi robotul care face cocteiluri şi cel care vopseşte unghiile.

“Te-ai saturat de curăţat mesele dupa ce manânci? Te-ai săturat de resturile care rămân în urma ta pe masă? Sau pur şi simplu eşti prea leneş pentru a face ceva cu privire la această problemă? Ei bine, nu trebuie să-ţi mai faci griji, avem soluţia pentru tine!TrayBot este aici pentru a face munca în locul tău! Acesta găseşte tava care trebuie luată de pe masa ta şi o debarasează, scăpându-te de toate deşeurile de alimente. Apoi pune tava într-o stivă. Şi gata! Toată munca ta este făcută!”, aceasta este descrierea succintă a proiectului premiat, astăzi, de compania Bosch în cadrul competiţiei „UBBots 2014“. (sursa: adevarul.ro)

Povestea lui Traybot   

“Ideea ne-a venit într-o seară, când eram la food court şi din cauză că eram foarte obosiţi nu prea aveam chef să ducem tăvile cu resturile de mâncare. Atunci ne-am gândit: <> E o muncă repetitivă pe care trebuie s-o facă toată lumea”, povesteşte Alexandru Iovan, unul dintre membrii echipei câştigătoare. Echipa mai este formată din Alexandra Mihalţan,  Eduard Boloş, Roxana Tănăselea şi Andrei Păsălău, toţi studenţi în anul III la Matematică/Informatică în cadrul UBB.  “Robotul se învârte printre mese pentru a găsi tăvile ce trebuie golte. După ce le indentifică, le ridică de pe masă şi apoi se îndreaptă spre un loc special amenajat, unde goleşte resturile de pe tavă, iar apoi lasă tava pe masă sau într-un loc special amenajat”, explică Alexandru.

Cei mai premiaţi roboţi: robochef, robotul cosmetic şi robotul barman  

Unul dintre cele mai premiate proiecte aparţine lui Pavai Lorand şi lui Cadar Botond, care au construit de la zero un robot care vopseşte unghiile. “În viitor ar putea exista pe stradă un atomat care-ţi face unghiile, la fel ca automtele de unde cumperi cafea. Ar trebui să lucrăm un pic la design, la dimensiune nu stăm foarte bine. Într-un salon şi-ar găsi locul acuma”, a susţinut Lorand Pavai. Sistemul este format din mai mulţi senzori care determină poziţia unghiei şi un braţ automat care prinde oja şi o mişcă în funcţie de coordonatele primite. Un alt proiect care a suscitat interesul a fost robochef, robotul care are un braţ care se termina cu o furculiţă, ia cartofii sau alte legume şi le aşează într-o “cuşcă” prevăzută cu un sistem de feliere. De asemnea, cel mai premiat robot a fost Mixterbobby, realizat de studenţii Anca Davidel, Istvan Gereb, Ioan Lup şi Alexadru Muşat. Acesta are un braţ care prinde sticlele de băutură şi prepară cocteiluri în funcţie de comenzile primite. Pentru a recunoaşte sticlele este dotat cu o cameră video.

Video Traybot 

Previous Story

Oficial ! Primaria Brasov cumpara Cetatuia

Next Story

June al Brasovului