Un jurnalist se scuza in fata romanilor: „Asa am crezut eu, ca sunteti tigani”

Last Updated on martie 5, 2014

Jurnalistul argentinian de la Clarin David Avellaneda se scuză în faţa românilor care s-au simţit ofensaţi, aruncând vina pe lacunele proprii.

David Avellaneda e angajat al cotidianului „Clarin” din 1996 şi se ocupă de naţionala Argentinei de mai bine de 6 ani. A făcut zeci de deplasări alături de „pume”, dar nicăieri n-a fost atât de înjurat ca-n România.

Într-una din primele corespondenţe de la Bucureşti, David a scris că Sergio Romera a fost primul care a aterizat pe „tierres gitanas”, adică pe pământ ţigănesc. Confuzia jurnalistului argentinian, reliefată de gsp.ro şi mai apoi de toate siteurile de ştiri, a stârnit o mică revoltă în mediul online printre cei s-au simţit insultaţi de eroarea lui Avellaneda. Neînfricaţii „internauţi” români au pornit pe urmele articolului din Clarin şi i-au lăsat câteva mesaje „de bine” jurnalistului din Ţara Tangoului.

jurnalist

La antrenamentul Argentinei de la Sala Polivalentă, David Avellaneda îşi pregătea liniştit corespondenţa când i-am povestit de eroarea pe care a făcut-o şi de reacţiile vehemente care se îndreaptă spre locul de comentarii al articolului său. Cu o figură total nevinovată şi uşor ruşinat, Avellaneda mi-a replicat candid: „Voi nu sunteţi ţigani? Aşa am crezut eu, că sunteţi ţigani. În Buenos Aires, aşa le spunem românilor de acolo”. Încercând să-i explic pe scurt confuzia, ajutat de o colegă din Argentina care părea puţin mai documentată şi îmi întărea afirmaţiile, jurnalistul a început să se scuze: „Spune-le românilor că îmi cer scuze! Îmi cer scuze din toată inima, n-am vrut să-i ofensez cu nimic. Pentru mine, cuvântul <ţigan> era doar un sinonim pentru român, acum ştiu că nu e. Nu mi-am dat seama că ating un punct sensibil”, a spus el, repetând scuzele la nesfârşit. Omul părea sincer nevinovat şi poate fi acuzat cel mult de ignoranţă. (sursa: yahoo.com)

„În următorul articol, voi avea grijă să îmi repar greşeala”, mi-a transmis Avellaneda la finalul antrenamentului. Şi, la următoarea corespondenţă, a vorbit despre admiraţia românilor, a acestui popor cu sânge latin, pentru Messi şi fotbalul argentinian. „Messi este un adevărat conte în ţara lui Dracula”, a mai scris el, căutând o caracterizare mai banală pentru România.

Previous Story

(Video) Cetatea Rasnov, filmare aeriana

Next Story

Brasov: Producatorii din Napoli vor sa faca un festival al pizzei, in Piata Sfatului