Last Updated on martie 10, 2014
Gheorghe Samoilă (67 de ani) păzeşte Cetatea Râşnov de cinci ani şi îi întâmpină pe turişti cu poveşti de odinioară. Samo, aşa cum i se spune, are şi o expoziţie cu obiecte vechi pe care le-a adunat de-a lungul timpului.
Oricine trece pragul cetăţii de la Râşnov nu poate să nu-l observe pe bătrânelul îmbrăcat în straie din vremuri demult apuse, mereu cu zâmbetul de buze şi gata să împărtăşească oricui vrea să-l asculte misterele fortificaţiei. Gheorghe Samoilă (67 de ani) a devenit acum cinci ani unul dintre cei trei străjeri ai Cetăţii Râşnov datorită pasiunii sale pentru istorie, dar mai ales datorită plăcerii de a sta de vorbă cu oamenii şi de a le destăinui din secretele pe care le cunoaşte. A lucrat toată viaţa ca metrolog la Zărneşti, iar după ce s-a pensionat, s-a întors la pasiunea sa de-o viaţă: Râşnovul.
Cu o vestimentaţie medievală, specifică secolului al XVII-lea, bărbatul a intrat imediat în pielea personajului, devenind un ostaş de nădejde al cetăţii. „Cred că sunt destul de serios şi de credibil şi probabil că de aceea am fost ales să joc acest rol“, spune bărbatul. Cu sabia în mână, străjerul îi pofteşte ospitalier pe turişti în cetate, îmbiindu-i cu tot felul de poveşti ale locului. (sursa: adevarul.ro)
Nea Samoilă şi ceilalţi doi străjeri ai cetăţii au dus, alături de alte investiţii, şi la creşterea numărului de vizitatori. În 2012, de exemplu, 199.570 de turişti au trecut pragul cetăţii. În 2013 numărul acestora a crescut cu aproape 10.000. „Străjerii fac parte din farmacul cetăţii. Stau de vorbă cu oamenii şi au o contribuţie importantă în ceea ce priveşte atragerea turiştilor. Anul trecut, cetatea a avut 208.000 de vizitatori, dar numărul lor va creşte cu 20% odată cu realizarea cremalierei“, declară Adrian Veştea, primarul oraşului Râşnov.