Last Updated on martie 13, 2014
La fel cum in prezent mai-marii tarii se cearta pe traseul viitoarelor autostrazi, acum 150 de ani se contraziceau pe tema rutelor primelor cai ferate. In zilele noastre aflam ca autostrazile se contruiesc mult mai ieftin in Occident, iar la 1860 presa scria ca la noi s-au semnat cele mai paguboase contracte pentru primele cai ferate. Insa povestea primelor „drumuri de fier” este frumoasa si palpitanta, iar in articol puteti afla care era dupa 1870 „iuteala medie” a trenurilor, cat dura calatoria intre diversele orase si cum erau vagoanele in care au cutezat sa se urce primii calatori romani. (sursa: hotnews.ro)
- Lumea fara trenuri apartine unor alte vremuri. Unele indepartate cu distante ce pareau nelimitate. Un drum cu trasura intre Brasov si Oradea putea dura si zece zile, cu trenul se facea mai putin de o zi in 1873.
- Pe teritoriul tarii noastre prima cale ferata pe care trenurile de pasageri au circulat, a fost construita de austrieci in Banat (1847-1854), initial fiind folosita pentru transportul carbunilor.
- Primele locomotive au speriat multa lume si oamenii se temeau ca trenurile nu vor aduce lucruri bune. Multi credeau ca vacile nu vor mai da lapte, iar uriasele locomotive cu aburi pareau a fi mereu pe cale de a exploda…
- „Iuteala” medie, cum i se spunea pe vremuri vitezei, a fost chiar de sub 18 km/h pe primele cai ferate, de 30 km/h pe majoritatea la 1875, insa pe la 1890 s-a facut un salt tehnic calitativ ce a permis si viteze medii de 50-60 km/h pe distante mari.
- Vagoanele erau mult mai mici, unele aveau doar 12 locuri cu numai trei compartimente. Altele aveau o soba in mijloc, pentru incalzire, iar lampile emanau un miros insuportabil
- Primele linii feroviare au slujit strict unor interese comerciale si aveau punctul terminus la un port important de unde marfurile erau preluate de vapoare.
- La fel cum in prezent ne certam pe traseele viitoarelor austrazi, acum 155 de ani in Ardeal puternicii vremii se sfadeau pe unde sa treaca primele cai ferate: Arad-Alba Iulia-Sibiu sau Oradea-Cluj-Brasov.
- Si acum 140 de ani erau in prim – plan discutiile din ziua de azi. Kilometrul de cale ferata costa la noi chiar si de zece ori peste cat costa in restul Europei. Diferenta e ca in prezent cai ferate nu mai facem, insa comparatia se aplica la autostrazi.
- Primul accelerat intre Bucuresti si Viena facea in 1879 o zi si sase ore, iar 5 km erau parcursi cu trasurile fiindca nu era gata linia de la granita romano-austriaca.
- Caile ferate au imbunatatit calitatea alimentatiei de zi cu zi fiindca legumele si carnea puteau ajunge in cateva ore la oras si totul putea fi consumat mult mai proaspat.
- Prima cale ferata din Imperiul Otoman a fost construita intre Cernavoda si Constanta, dar controversa a fost uriasa fiindca negustrorii din Galati nu voiau o cale ferata, iar altii sustineau ideea unui canal navigabil.
- In secolul XIX niciun alt scandal nu a fost atat de monumental precum „afacerea Strousberg” legata de constructia a 900 de km de cale ferata in Principate. Regele Carol I a fost la un pas de abdicare fiindca il sustinuse pe hulitul industrias, iar supararea opiniei publice cu greu ar fi putut fi mai mare. Statul a pierdut multi bani, partea importanta este ca „drumul de fier” s-a construit.
- Alt episod cu multe certuri a avut ca subiect legaturile feroviare dintre Romania si Austro-Ungaria. Sa fie prin centru, pe la Predeal sau in sud, pe la Orsova?. Pana la urma au fost facute ambele jonctiuni, dar tot cu scandal si intarzieri.