Brasov: Cu un simplu click afli cand ajunge urmatorul autobuz in statie

Last Updated on martie 14, 2014

Doi tineri braşoveni au pus la punct o aplicaţie online prin care braşovenii pot să afle mai uşor care este programul autobuzelor RAT, în funcţie de linia sau de staţia dorită. Nu au făcut asta pentru bani, ci pentru a veni în sprijinul celor care folosesc transportul în comunrat-brasov

De câţiva ani, Regia Autonomă de Transport a intrat în „era tehnologiei” şi pe site-ul său a afişat graficele de circulaţie pentru toate liniile de transport din municipiu. Doi tineri din Braşov, George şi Eduard, s-au gândit însă că pot îmbunătăţi acest sistem, astfel ca programele autobuzelor să fie consultate mai uşor, ţinând cont că pe site-ul oficial al Regiei programele autobuzelor sunt postate doar pe fiecare linie în parte, fără a oferi facilitatea de a vedea care autobuz ajunge mai repede într-o anumită staţie la ora la care ai tu nevoie. (sursa: BZB)

Afli mult mai rapid informaţiile
Astfel, ei au creat un site, www.urbus.ro, care să poată fi accesat mai uşor atât de pe computer, cât şi de pe telefoanele mobile sau tablete şi de unde cu un simplu „click” să poţi vedea în câte minute ajunge primul autobuz în staţia dorită, dar şi la ce oră exactă ai următoarea cursă spre zona în care vrei să te deplasezi. „Plecând de la ideea că vrei să ştii rapid şi mai ales din timp când va trece autobuzul «tău» prin staţia de pornire la un moment de timp (înainte să pleci la/de la muncă, şcoală etc) în pagina principală există funcţionalitatea de căutare rapidă a staţiei de care eşti interesat, iar după selecţia acesteia se afişează direct toate liniile/autobuzele care trec prin respectivă staţie, precum şi câte minute mai sunt până ajunge primul autobuz de pe fiecare linie (inclusiv autobuzul de care eşti interesat). Sunt afişate în acelaşi ecran şi toate minutele din oră la care se face căutarea precum şi minutele din următoarea şi de asemenea minutele în care circulă autobuzele echipate corespunzător pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Actualizarea timpilor se face în mod automat la fiecare minut cu un trafic foarte mic de date (sub 7 KB / actualizare). Se pot selecta şi consulta şi minutele din altă zi/altă oră”, ne-au spus cei doi braşoveni care au pus la punct aplicaţia web.

Datele sunt actualizate în funcţie de programul RAT
Cei doi au absolvit Facultatea de Automatică din cadrul Universităţii Transilvania, acum patru ani, şi, în prezent, sunt ingineri software la o companie din Braşov. Ne-au destăinuit că s-au ocupat de acest proiect exclusiv în timpul lor liber, cu scopul de a crea ceva util nu doar pentru ei, ci pentru întreaga comunitate. Totodată, datele afişate pe site urbus.ro (staţiile, rutele, trasele şi minutele acestora) sunt sincronizate cu cele de pe site-ul RAT Braşov şi cu orarele afişate în staţii, altfel spus orice modificare a acestor orare oficiale este actualizată. Iniţiatorii proiectului ne-au spus că denumirea site-ului are legătură cu două asocieri de cuvinte: „următorul autobuz” şi „your bus”, şi îşi propun ca în următoarele două săptămâni să aducă noi îmbunătăţiri.

„Site-ul nu conţine reclame şi vom încerca pe cât posibil să îl păstrăm «curat». Referitor la funcţionalitatea de căutare a staţiei din pagina principală, pentru că unele staţii sunt denumite prescurtat (exemplu: Sc. Gen. 20 sau Dramatic) mecanismul de căutare este unul isteţ, în sensul că staţiile anterior menţionate sunt găsite chiar şi la o căutare după «Şcoală» sau «Teatru»”, ne-au mai explicat administratorii site-ului.
De asemenea, pentru a înlesni accesul la timpi la o ulterioară vizită, există funcţionalitatea de Salvare la Favorite a Staţiei sau Staţiei/Rutei, aplicaţia putând fi salvată ulterior pe telefonul mobil, astfel ca să nu mai cauţi din nou site-ul şi staţia de care ai nevoie.

Poţi apela rapid taxi-ul, dacă nu mai ai autobuz
Ca şi funcţionalitate suplimentară, pentru persoanele grăbite al căror autobuz vine mai târziu sau nu mai au cursă după o anumită oră, pe www.urbus.ro există posibilitatea de a accesa toate numerele celor mai importanţi operatori de taximetrie din Braşov şi a suna, după preferinţă. În pagina principală mai este implementată şi o căutare directă după rută, pentru cazul în care vrei să consulţi rapid tot traseul acesteia.

Previous Story

Cum mergeau trenurile acum 140 de ani – O poveste cu romani, unguri, austrieci si englezi in vremuri cu scandaluri rasunatoare si reusite uimitoare

Next Story

Citeste ce poti face in Rasnov, in 2014 !