Brasovul te invita la Parada Junilor, de zilele orasului. Prezenta obligatorie !

Last Updated on aprilie 1, 2014

Brasovul te asteapta la Parada Junilor 2014, duminica Tomei, 27 aprilie

Primaria Brasov a inceput pregatirile pentru editia din acest an a Zilelor Brasovului, care vor avea loc în perioada 24 – 27 aprilie. Unul dintre elementele centrale ale sarbatorii este traditionala Parada a Junilor, care are loc de sute de ani in Duminica Tomei, prima duminica dupa Paste.

 Imbracati in stravechile, valoroasele si pitorestile lor haine de sarbatoare, calare pe cai impodobiti cu ciucuri si panglici colorate,  Junii calare vor defila pe strazile Brasovului.

Parada Junilor
Parada Junilor (foto: traditiidinromania.ro)

In dimineata sarbatorii, Junii se aduna pe la casele serjilor, mai intai se mergea la sutas, stegar, armasul mic, armasul mare, ultimul la care ajung fiind vataful. In jurul orei 11 grupurile de juni se indreaptă spre Piata Prundului (azi Unirii) din fata Bisericii Sfantul Nicolae.

Urmeaza incolonarea grupurilor dupa o ordine bine stabilita si devenita traditionala: mai intai Junii Tineri, urmati de Junii Batrani, Curcani, Dorobanti, Brasovecheni, Rosiori si Albiori. Coloana este deschisa de fanfara.

junii-4
foto: paul andrei

Fiecare grup are in frunte vataful, urmat de stegar, incadrat de cei doi armasi. Vataful poarta lenta rosie pe piept, iar armasii mare si mic, albastra si galbena, formand astfel tricolorul, ca pe vremea cand acesta era interzis.

junii-2
Parada Junilor (foto: adevarul.ro)

Plecand din Prund, Junii fac un popas la Troita Capitanului Ilie Birt, unde canta „Hristos a inviat!”, fiecare grup in parte, apoi coboara pe strada Muresenilor pana la Modarom, dupa care urca pe Republicii, ajungand in Piata Sfatului. De aici Junii se indreapta spre „Poarta Șchei”, apoi in sus pe strada Capitan Ilie, strada Pe Tocile spre „Capul Satului” pe strada Podul Cretului si de aici la Pietrele lui Solomon.

junii-3
Parada Junilor

Pr. prof. dr. Vasile Oltean – directorul Muzeului Primei Scoli Romanesti din Şcheii Brasovului, care cuprinde si un muzeu al Junilor, autorul mai multor monografii dedicate acestora – reaminteste ca intr-un hrisov ce dateaza din 1728, pastrat in arhivele muzeului, junii sunt pomeniti drept „o oranduiala din batrani”.

Previous Story

Daily Mail: Romanii? Ne pot invata cateva lucruri, sustine Printul Charles

Next Story

Brasov: Casa Sfatului, Cetatea si Primaria – iluminate doua zile in albastru