Brasov: Junii Tineri au iesit ieri, de Buna Vestire, cu „surla” pe Coasta Prundului.

Last Updated on martie 26, 2014

Tradiţia şcheiană, veche de secole, a fost respectată şi în acest an, chiar dacă vremea a fost potrivnică: Junii Tineri au ieşit cu „surla” pe Coasta Prundului. Junii s-au adunat în faţa Bisericii „Sf. Nicolae” din Piaţa Prundului şi, dacă nu au fost îmbrăcaţi în pitoreştile lor veşminte, cel puţin, din recuzita lor nu a lipsit surla. Din cauza ploii, nici surlaşul nu a îmbrăcat de data aceasta costumul tradiţional. „Oamenii trebuie să ştie că, indiferent de vreme, tradiţia se respectă şi tinerii o duc mai departe”, a declarat preşedintele Grupului Junilor Tineri, Constantin Chicuş.

juni
(foto: mytex.ro – arhiva)

La rândul său, „surlaşul”, Gheorghe Bodeanu, care din 1982 ia parte la acest ceremonial, spune că la Buna Vestire nu se îmbracă în costumul specific, dar uneori, pentru spectacol, vine frumos înveşmântat doar pentru a suna din surlă în faţa bisericii. Mai ales că obiceiul presupune şi urcarea până la troiţa de Coasta Prundului şi mai departe, la troiţele celorlalţi Juni, ar fi păcat să-şi murdărească veşmintele de sărbătoare. (sursa: Transilvania Expres)

Petrecere pe cinste 

„Ieşirea cu surla” este prima manifestare din obiceiul Junilor Braşoveni, ceremonial complex, legat şi de sosirea primăverii. În fiecare an, Obiceiul Junilor se deschide în 25 martie, când Biserica prăznuieşte Buna Vestire sau Blagoveştenia. Junii Tineri, cu muzicanţii în frunte, s-au dus pe Coasta Prundului, la troiţă, unde surlaşul a „binevestit” peste Şchei, iar acolo s-au adunat şi reprezentanţii celorlalte şase grupuri de Juni. Din tradiţia acestei zile nu au lipsit tradiţionala lor horă neîncheiată, aruncarea buzduganului, dar şi mâncarea şi băutura, ca în zi de mare sărbătoare,

„Bună vestire” a anului

După cum atestă cercetătorul Ion Muşlea, autorul unei monografii dedicate Obiceiului Junilor, surla este un fel de trompetă cu şase găuri, care scoate sunete stridente: „ca un grohăit”, „are un glas asurzitor şi zgomotos”. La rândul său, prof. dr. pr. Vasile Oltean – directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului, complex ce cuprinde şi un muzeu al Junilor, – consemnează în studiile sale despre Junii din Şcheii Braşovului că surla era un fel de orologiu al anului, obiect cu valoare cultică, fapt dovedit de faptul că, în ciuda sunetului nearmonios, bătrânii şcheieni aduceau mulţumiri că au trăit să audă încă o dată „sfânta surlă”. Chemarea cu surla, despre care prof. Oltean spune că ar fi specifică doar Junilor Tineri, se mai face astăzi la Buna Vestire, având caracter de „bună vestire” a anului, dar şi la Florii, sărbătoare care în acest an cade în 13 aprilie.

Advertisements
Previous Story

Continental angajeaza 1.000 de persoane, inclusiv din Brasov

Next Story

Primarul Scripcaru crede ca Brasovul are toate sansele sa organizeze Jocurile Olimpice de Iarna pentru Tineret din 2020