(Video) Brasov: Festivalul Clatitelor de la Prejmer, un eveniment ce nu trebuie ratat

Last Updated on februarie 21, 2014

Clătite de toate felurile făcute după reţete secrete, tineri costumaţi care mai de care mai ciudat şi un bal mascat unde petrecerea ţine până în zori. Sunt doar câteva dintre ingredientele unei zile de neuitat pe care o puteţi petrece duminică, 23 februarie, în judeţul Braşov.

„Caravana Clătitelor “ de la Prejmer a devenit deja o tradiţie, fiind la a opta ediţie. Carnavalul săsesc organizat înainte de intrarea în Postul Paştelui, potrivit calendarului Bisericii evanghelice, este un bun prilej de bucurie, dans şi voie bună, dar mai ales de a reuni comunitatea, fiind un ritual ce are rădăcini adânci în istorie. Festivalul simbolizează triumful luminii asupra întunericului, prevestirea soarelui primăverii şi alungarea iernii.

Caravana clătitelor, momentul culminant al festivalului

Mii de turişti vin să asiste în fiecare an la ineditul carnaval şi să guste delicioasele clătite, vedetele evenimentului. Doar la Prejmer vă puteţi delecta cu clătite cu umplutură de sarmale, clătite cu zacuscă, clătite cu spanac şi ciuperci. Pentru turiştii mai consevatori vor fi pregătite şi tradiţionalele clătite cu gemuri de casă.

Cu o seară înainte Carnavalului, tinerii se întâlnesc ca să-şi pregătească măştile pentru a doua zi. Duminică dimineaţa, de la ora 10.00, cetele de feciori mascaţi colindă satul călare, din alai făcând parte acordeonişti, toboşari, trompetişti mascaţi şi nelipsita căruţă cu sobă în care se pregătesc clătitele. Locuitorii sunt invitaţi să participe la balul mascat ce va urma în seara respectivă şi li se oferă clătite, fapt pentru care sărbătoarea poartă denumirea de Caravana Clătitelor. Se spune că zgomotul produs de flăcăi alungă spiritele rele şi vremea geroasă şi are rolul de a „grăbi” primăvara.

Tinerii primesc în schimb făină, zahăr, ouă, vin sau bani (2-3 lei pentru fiecare clătită) pe care le folosesc la prepararea clătitelor şi gogoşilor servite la balul mascat. În timpul perindării lor prin sat, tinerii din Prejmer obişnuiesc să fure, în căruţa lor, câte o fată pe care părinţii trebuie să o răscumpere. Ziua se încheie cu parada măştilor, iar de la ora 18.00 începe Balul Mascat din Cetatea Prejmer. Petrecerea ţine până în zori. Anul acesta toţi cei care vin la festival vor putea asista şi la un concert cu Anda Adam.

Previous Story

Doi tineri brasoveni vor sa uimeasca Europa cu inovatia lor

Next Story

Se schiaza in Poiana Brasov