Doi tineri brasoveni vor sa uimeasca Europa cu inovatia lor

Last Updated on februarie 21, 2014

Doi tineri din Braşov vor realiza un program prin care costurile izolării fonice pentru clădiri vor fi mult reduse.

Doi elevi ai Colegiului Tehnic „Remus Răduleţ” vor să cucerească Europa cu ajutorul unui proiect inedit, prin care vor dezvolta un sistem de măsurare în domeniul acustic. La începutul anului, Abel Aronica şi Nandor Nagy s-au înscris, în Ungaria, la un concurs al Societăţii Maghiare de Inovaţie, prin care se doreşte promovarea tinerilor cercetători şi inovatori. La competiţie participă aproximativ 80 de echipe formate din câte doi elevi şi un profesor, din ţări precum Ungaria, Slovacia, Serbia, Ucraina sau România. Proiectul tinerilor braşoveni îşi doreşte să automatizeze izolarea fonică a unei clădiri, dar şi să reducă mult costurile aferente unei asemenea operaţiuni.

„Izolarea fonică a sălilor de concerte este foarte scumpă. Prin inovaţia noastră nu mai este necesar să se acopere toată suprafaţa pereţilor, ci să se monteze doar câteva panouri fonice, în puncte cheie. Rezultatul este acelaşi, însă cu o cheltuială mult redusă”, ne-au declarat cei doi liceeni. Mai exact, printr-un program realizat în limbajul „Lab View”, se realizează un calcul bazat pe formula zgomotului, prin care se stabileşte numărul de panouri necesare unei încăperi, dar şi poziţia şi unghiul în care acestea vor fi montate.

„O parte a panoului absoarbe zgomotul, iar cealaltă îl reflectă. Depinde de activitatea care se desfăşoară acolo. E diferenţă între o sală de conferinţe şi una de concerte”, au explicat Abel şi Nandor. Un alt avantaj pe care inovaţia o aduce este acela că se reduce şi numărul de persoane necesar pentru execuţia lucrării, programul realizând automatizarea procesului.

Foto: LICEENII CERCETĂTORI, alături de profesoara Annamaria Antal şi de mentorul lor din Ungaria, Tibor Iszaki.
Foto: LICEENII CERCETĂTORI, alături de profesoara Annamaria Antal şi de mentorul lor din Ungaria, Tibor Iszaki.

„Cu 8 panouri, la Patinoarul Olimpic se reduce ecoul de la 13 la zero secunde”
Elevii de la „Remus Răduleţ” ne oferă şi un exemplu practic, povestindu-ne cum „am măsurat ecoul în Patinoarul Olimpic Braşov, acesta situându-se în acest moment la 13 secunde. Folosind programul nostru am aflat că ne-ar trebui 8 panouri, cu ajutorul cărora ecoul ar putea fi redus până la zero. Practic, inginerul de sunet poate regla totul, de pe o tabletă, un PC sau un laptop, în funcţie de necesităţi”. Softul în care este realizat proiectul, dar şi toată aparatura, au fost furnizate de către compania austriacă „National Instruments”, care are şi o filială la Cluj.

Visează la a vizita sediul Google din Zurich

Rezultatele concursului vor fi aflate pe 9 mai, premiul care va fi acordat câştigătorilor fiind o bursă în valoare de 100 de euro, pentru trei luni, pentru fiecare dintre componenţii echipei, respectiv 350 de euro pentru profesorul îndrumător. De asemenea, toţi ce care vor reuşi să se înscrie în topul concursului vor participa la o recepţie care va avea loc la Parlamentul Europei. Totuşi, pe cei doi braşoveni îi atrage cel mai mult premiul care va fi acordat proiectului câştigător pe domeniul informaticii, o vizită la sediul Google din Zurich. „Credem că avem ceva şanse. Foarte multe proiecte sunt pe chimie, unele din ele chiar din România, cum e şi cazul unor colegi de-ai noştri din Baraolt”, ne-au spus cei doi. (sursa: BZB)

Mentor le este un profesionist în domeniu
„Mentorul elevilor, cel care îi susţine în realizarea proiectului, este inginerul maghiar Tibor Iszaki, un bun prieten al colegiului nostru. A fost elev şi apoi profesor la liceul «Kossuth Lajos» din Gyor, cu care noi colaborăm de foarte mulţi ani. În acest moment este acţinarul unei societăţi care activează în domeniul acusticii”, a explicat directorul Colegiului Tehnic „Remus Răduleţ”, Ioan Sorin Buksa.

Previous Story

(Video) Dans popular romanesc executat superb pe gheata de doi canadieni

Next Story

(Video) Brasov: Festivalul Clatitelor de la Prejmer, un eveniment ce nu trebuie ratat