Last Updated on februarie 18, 2014
Braşovul va deveni capitala cinematografiei de animaţie, în perioada 15 – 18 mai, când la Sala Patria vor rula pelicule pentru toate gusturile, de la desene animate pentru cei mici, la filme controversate pentru cei mari.
Braşovul va găzdui în acest an, pentru prima oară, un festival internaţional de animaţie. Acesta va avea loc în perioada 15 – 18 mai, la Sala Patria, şi va fi organizat de Primăria Braşov, în colaborare cu Asociaţia Este’N’Est, fiind finanţat de Centrul Naţional de Cinematografie. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Europa, primele ediţii din România fiind organizate în Cluj şi Sibiu.
Concert în deschidere
Festivalul „Anim’Est Braşov” se va deschide festiv pe 15 mai, urmând ca noaptea să fie organizat un concert, care, deocamdată, rămâne o surpriză, dar şi unde spectatorii vor putea urmări selecţii din videoclipurile prezentate de Anim’Est la ediţiile anterioare. În deschiderea festivalului sunt programate filme de animaţie ale unui mare regizor, Ladislas Starewitch (1882-1965), pionier al animaţiei cu păpuşi şi unul dintre geniile uitate ale cinematografiei mondiale.
Chiar dacă vorbim de un festival de filme de animaţie, nu toate peliculele vor fi pe gustul celor mici, urmând să fie prezentate şi animaţii pentru toate vârstele şi mai ales toate gusturile, de la filme controversate la documentare.
Ziua de sâmbătă, 17 mai, va fi dedicată în întregime copiilor, urmând să fie prezentate cinci pelicule.
Ce filme vor fi prezentate
Printre filmele care vor rula la ediţia din acest an a Festivalului Anim’Est se numără cunoscutul film australian „Mary and Max“, Adam Elliot, filmul documentar israelian de animaţie „Vals Im Bashir”, regizat în 2008 de Ari Folman. Documentarul urmăreşte călătoria regizorului în scopul de a afla adevărul despre o misiune a Armatei Israeliene, la care a participat la începutul anilor ’80, în timpul Primului Război din Liban, misiune care i-a provocat o pierdere a memoriei. Imagini uitate demult încep să revină la suprafaţă, pe măsură ce regizorul intervievează prieteni vechi şi foşti camarazi de război. (sursa: BZB)
În Sala Patria va rula în cadrul acestui festival şi controversatul film sud-coreean „Aachi-wa Ssipak”, realizat în 2006 de Jo Beom-jin. Ţinând cont că una dintre cele mai importante misiuni ale festivalului este aceea de a resuscita şi promova animaţia autohtonă, în cadrul ediţiei din acest an va rula filmul românesc al Ancăi Damian, „Crulic – Drumul spre Dincolo”. Lungmetrajul de animaţie, realizat în 2011, e povestea vieţii lui Crulic, românul de 33 de ani, care a murit făcând greva foamei într-o închisoare poloneză. Vocea naratorului îi aparţine lui Vlad Ivanov, celebrul actor român, care spune povestea pe un ton ironic, din punctul de vedere al victimei.
Totodată, în cadrul festivalului va fi prezentată şi o retrospectivă dedicată regizorului francez Sylvain Chomet, care a regizat filmul „Iluzionistul” ce prezintă povestea prieteniei neobişnuite care apare între un bătrân scamator şi o fetiţă convinsă de puterile supranaturale ale acestuia.
„Mary and Max“, regizat de Adam Elliot