Legendele Brasovului: Tunelul si lacul de sub Tampa

Last Updated on decembrie 30, 2018 Tampa, Un munte cu măruntaiele pline de apă
Legendele acestui munte vorbesc de balauri, ape subterane şi tuneluri secrete.
Bătrînii braşoveni povestesc că, odinioară, o creatură ciudată omora copiii conducătorilor urbei. I-a venit de hac un măcelar care a băgat piatră de var într-o piele de viţel şi a lăsat-o la gura grotei unde sălăşluia balaurul. Dihania a înghiţit „viţelul“, a băut apă, burta i s-a umflat şi a crăpat.

Privit din depărtare, muntele Tîmpa parcă ar semăna cu un dragon adormit.
O altă legendă cu balauri vorbeşte despre o călugăriţă care ar fi trăit într-o peşteră de pe muntele Tîmpa. Ea a găsit într-o zi, cînd era plecată prin pădure, un pui de balaur, pe care s-a îndurat să-l îngrijească. Cînd a crescut, animalul a mîncat-o. În memoria ei, caverna respectivă a fost numită „Peştera Călugăriţei“. (sursa: Monitorul Expres)lacul-de-sub-tampa

Prof. dr. Vasile Oltean arată că, în 1770, sub Tîmpa era „Uliţa Călugăriţelor“ (Nonnengasse).

O altă legendă spune că în măruntaiele Tîmpei ar fi un mare lac, rămăşiţă a mării preistorice, iar dacă s-ar da cep acestui rezervor natural, Braşovul ar fi înghiţit de ape. La începutul anilor ’40, s-a pus problema săpării unui tunel pe sub Tîmpa. La izbucnirea războiului, proiectul a fost abandonat. În 1979, muntele a fost străpuns pentru construirea cartierului Răcădău. Tunelul era lung de 842 m, lat de 9,8 m şi înalt de 7,65 m. S-au excavat atunci 100.000 metri cubi de rocă. În timpul săpăturilor nu s-a găsit apă. Însă legenda nu s-a stins.

În 1937, Alfred Prox a cercetat „cisterna“ din incinta fostei capele, sursa de apă a vechii cetăţi, cu diametrul de 6,8 metri. Fîntîna a fost adîncită în stîncă pînă la 5 metri, unde, spre surprinderea tuturor, s-a dat de apă.

Şi legenda tunelurilor continuă să fie povestită. Se spune că două tuneluri ar străbătea Tîmpa, unul pornind din Casa Sfatului şi deschizîndu-se în grota din spatele grădinilor de pe Strada Dobrogeanu Gherea.

Advertisements
Previous Story

(VIDEO) Brasov: Conditii foarte bune pentru practicarea sporturilor de iarna in Poiana Brasov si Predeal

Next Story

First igloos in Romania are inaugurated by English tourists at Balea Lac