Last Updated on februarie 1, 2014
Poarta Schei – Brasov Romania
Sextil Puscariu – „Brasovul de Altadata”:
Poarta Scheilor, numitã în documente si “porta valachica”, avea forma unui mare patruunghi ce iesea afarã din zidurile orasului.
Turnuletul elegant, din secolul al saisprezecelea, de la capãtul Strãzii Muresenitilor, ce s-a pãstrat ca monument istoric pretios, fãcea parte din complexul de clãdiri al acestei porti.
Ele ajungeau spre vest pânã la Scoala de fete sãseascã, unde era moara portii, iar spre sud-est pânã dincolo de actuala Poartã a Scheilor. Inainte erau niste lacuri cu pesti pentru popii catolici – cãci sasii încã nu trecuserã la reformatiune – care tineau posturile. Peste apã se lãsa si aici un “pont levis”.
In zidurile ei erau opt gãuri pentru “bombardele” aduse de la Praga. Marele incendiu din 1689 si altul din 1738, precum si un inevitabil cutremur de pãmânt, au fãcut mari stricãciuni portii.
Scheienii cereau posibilitatea unei circulatii mai usoare prin oras, care la sfârsitul secolului al XVIII-lea se deschise si celor ce nu erau sasi.
Astfel, la 1827, poarta veche se desfiintã si în anul urmãtor se zidi numai o poartã micã, care existã pânã azi. Ea nu e insã la capãtul unei strãzi cu trafic mare de vehicole. In Târgul Cailor s-a demolat, încã din 1819, turnul Bastionului Fierarilor si în locul lui s-a zidit, în anul urmãtor, o poartã ceva mai mare decât cea din Strada Muresenilor, care însã fu dãrâmatã în 1876, fiind o piedicã pentru comunicatia cu Scheiul.