Brasovul si Castelul Bran prezentate in New York Times

Last Updated on ianuarie 30, 2014

New York Times a publicat in editia online, sub titlul „Budget-Friendly and (Almost) Dracula-Free Transylvania”, impresiile de calatorie prin Brasov, Bran, Peles si Sighisoara ale lui Seth Kugel. Acesta calatoreste prin lume cu un buget mic, incercand sa faca vacante cat mai ieftine.

În Brașov, orașul de 250.000 persoane, unde am petrecut o zi, am vizitat Biserica Neagra, am făcut fotografii la porțile orașului vechi, și am rămas surprins cum aproape  fiecare clădire din oraș este marcată “Monument Istoric “. Rătăcind pe străzile înguste laterale mi-a atras atenția o casă mică, construită în 1837, cu o ușă de lemn complicat sculptată și cu imitații a unor  coloane corintice care incadrau  ferestrele.

brasov-new-york-times
Brasov Romania

Brașovul este locul de plecare pentru vizitarea a două castele  din regiune: Castelul Bran și Castelul Peles.

Castelul Bran este, probabil, locul cu cei mai mulți turiști din Transilvania, datorită conexiunilor, atât fictive cât și istorice, cu Dracula. Situat aproape precar pe marginea unui deal, castelul – care odată a servit drept sediu pentru colectarea taxelor și a fost un post de apărare împotriva otomanilor – pare cu adevărat locul unde un vampir ar fi putut cândva să trăiască.

Din ce am aflat, castelul a fost folosit ca reședință a familiei regale române, înainte ca acesta să fie confiscat de regimul comunist, și este decorat în mare parte cu elemente din acea perioadă.

Castelul Peles este o experiență cu totul diferită și în întregime mai uluitoare. Construit de regele Carol I ca resedinta de vara, sălile sale generoase sunt  bogat ornamentate, ca un Versailles de la sfarsitul secolului al 19-lea. Carol pare să nu fi facut economii în camerele cu teme arabe și turce. Uimitoarea și vasta sa colecție de arme europene – săbii, topoare,  arme de foc – este expusă grandios  într-o singură sală, împreună cu o armură – cavaler și cal – care nu va lăsa nici un fantezist medieval nefericit.  Într-o cameră alăturată este colecția sa de arme otomane și persane, atât de ornamentate cu flori încât par pregătite să participle la Constantinopol Fashion Week.

Totuși, Sighișoara, aflat la trei ore de Brasov, cu trenul, a fost punctul culminant.  Sunt foarte pretențios când vine vorba despre orașe medievale  înconjurate de ziduri, văzând locuri de la Dubrovnik, Croația, până la Eze, Franța, care arătau ca niște piese lustruite de muzeu. Dar, spre deosebire de acele locuri, Sighișoara este un oraș medieval care trăiește cu adevărat.

Previous Story

Brasov: Eurovision si Cerbul de Aur, pe scena Teatrului Dramatic

Next Story

Poarta Schei – Brasov Romania