Last Updated on aprilie 23, 2025
O adolescentă de 15 ani a murit după ce a căzut de pe o trotinetă electrică. Era împreună cu prietenul ei, cu un an mai mare. Nenorocirea s-a întâmplat chiar în faţa casei unde locuia fata, în timp ce tatăl îşi sărbătorea ziua de naştere. Tânara urma să facă 16 ani peste câteva zile. Din cauza accidentelor, trotinetele electrice au fost deja interzise în mai multe oraşe din ţară.
Accidentul s-a petrecut la doi paşi de casa în care locuia Valentina, într-o localitate din Argeş. Fata se urcase în spatele prietenului ei de 16 ani care conducea trotineta electrică. La un moment dat, într-o pantă, vehiculul prinde viteză, adolescenţii cad de pe trotinetă şi sunt aruncaţi câţiva metri, scrie Observator.
Cei doi tineri au fost în vizită la o rudă de-a fetei, într-o localitate vecină. Au mers aproape un kilometru până când băiatul a pierdut controlul trotinetei. Amândoi au căzut în șanț, unde adolescenta și-a găsit sfârșitul.
„Mai mare durere ca asta nu există. S-a întâmplat chiar de ziua lui tatăl ei. 15 ani, joi făcea”, spune mătușa fetei.
„Mai bine mă lua Dumnezeu pe mine. Eu am aflat sincer de pe internet. Ştiam că s-a lovit, dar nu aşa rău”, spune cu durere unchiul fetei.
Prietenul Valentinei scapă ca prin minune. Are doar câteva zgărieturi. Poliţiştii au descoperit că băiatul consumase alcool înainte să o ia la plimbare pe prietena lui. Regulile sunt clare pentru trotinetele electrice. Cei care le conduc trebuie să aibă peste 14 ani, iar până la 16 e obligatorie casca. În plus, nu poţi lua alte persoane pe vehicul. Doar în ultimele zile doi adolescenţi au ajuns la spital cu fracturi după ce au căzut de pe trotinetele electrice.
În cazul Valentinei, lipsa unei căști de protecție și viteza cu care se deplasau au fost factori care au contribuit decisiv la deznodământul tragic, scrie Can Can.
De la începutul anului au fost 133 de accidente care implicau astfel de vehivcule. O persoană a murit şi 10 au fost rănite grav.
În România, purtarea căștii de protecție este obligatorie pentru toți utilizatorii de trotinete electrice cu vârsta sub 16 ani, conform Codului Rutier. Deși pare un detaliu minor, casca poate face diferența dintre o simplă căzătură și un accident tragic. Impactul la cap este una dintre cele mai frecvente cauze ale deceselor sau rănilor grave în astfel de incidente. Specialiștii recomandă ca și adolescenții peste 16 ani și adulții să poarte cască, mai ales în zonele cu trafic intens sau pe drumuri în pantă. Neglijarea acestei reguli simple crește semnificativ riscul de traumatisme craniene, așa cum s-a întâmplat și în cazul Valentinei. Tragedia arată, din nou, cât de importantă este responsabilitatea atunci când alegem mijloace alternative de transport.