Fabrici de renume, cu 100 de ani de istorie, dispar una câte una. „A rămas ca o conservă goală. Nu mai există în spate nimic productiv”

Last Updated on aprilie 21, 2025 Fabrici de renume, cu 100 de ani de istorie, dispar una câte una. „A rămas ca o conservă goală. Nu mai există în spate nimic productiv” 1
Mai multe fabrici de la noi, pe vremuri coloși care exportau în întreaga lume, rămân de anul acesta doar în istorie.

Companiile au dat faliment şi se închid din cauza datoriilor uriaşe acumulate de-a lungul anilor, după ce vânzările au scăzut. Aici au lucrat generaţii întregi de români, iar unele fabrici au supravieţuit chiar şi celor două războaie mondiale.

În anii ’90 fabrica de ciorapi Ciserom, din Sebeş, judeţul Alba, trimitea anual 30 de milioane de perechi în ţară, în toată Europa, dar şi peste ocean. De trei săptămâni locul este pustiu. Mai funcţionează doar micul magazin de desfacere, care se va închide şi el sâmbătă, scrie Stirile Pro TV.

Maria, fostă angajată a fabricii: „Am lucrat trei schimburi în fabrică. Aveam exporturi, aveam intern”.

Fabrica de ciorapi funcţiona de 98 de ani, iar în perioada de glorie a avut și 3.000 de angajaţi. În ultimii ani însă mai lucrau puţin peste o sută de oameni.

Constantin Ispir, fost director al fabricii până în 2023: „Am fost afectați. Concurența neloială, importuri la prețuri de dumping”.

După 130 de ani, prima fabrică de vagoane de marfă din ţară, Astra Arad, se pregăteşte și ea să închidă porţile peste trei luni. Proprietarii americani au decis să îi trimită în şomaj pe cei 700 de angajaţi, după ce numărul comenzilor ar fi scăzut.

Sergiu Pele, lider de sindicat: „Știam că situaţia nu este roz. Când am primit înştiinţarea că se va închide, a fost o lovitură grea”.

Fabrica a supravieţuit celor două războaie mondiale, naţionalizării şi anilor dificili de după revoluţie, când avea 16.000 de angajaţi.

În Reșiţa, o parte a Uzinei Constructoare de Maşini, ridicată acum 254 de ani, a intrat în faliment recent din cauza cifrei mici de afaceri.

Ioan Popa, primar Reșiţa: „UCMR-ul în faliment, a rămas ca o conservă goală. Nu mai există în spate nimic productiv”.
Uzina a produs, printre altele, locomotive cu aburi, motoare sau macarale.

Răzvan Dobrin, lichidator judiciar: „Falimentul dispus la 1 aprilie 2025 a survenit odată ce vechea societate a rămas fără activitate productivă”.

Și Clujana, fabrica de încălţăminte cu o istorie de peste o sută de ani, s-a închis. Lipsa modernizării și numărul mare de salariaţi au făcut fabrica neproductivă.

Una dintre cele mai mari și importante fabrici din România s-a închis și a rămas o ruină. Fabrica cunoscută cu numele de ,,Vâscoza” a fost înființată în 1938, iar în primii ani ai regimului comunist a devenit unul dintre cele mai importante centre industriale din țară. În anii de apogeu, fabrica avea mii de angajați. Aproape 1.000 de femei lucrau la „Vâscoza”, unde se produceau textile din celuloză pentru nu mai puțin de 70 de întreprinderi din România, scrie bzi.ro.

La începutul anului 1990, uzina a fost privatizată, iar numărul de muncitori a fost redus la 100. Ulterior, fabrica a fost închisă definitiv. Astăzi, clădirea fostei uzine este aproape complet distrusă și a ajuns o ruină.

Previous Story

Surpriză la Aeroportul Brașov: Traficul aproape s-a dublat în martie, față de perioada similară a anului trecut

Next Story

(Video)„Îmi crăpa capul!” – Dr. Cezar a gustat ciocolata Dubai și n-a mai vrut nici o înghițitură. De ce a aruncat-o