Last Updated on aprilie 21, 2025
Numeroși românii dispuși să plătească prețul de a se muta în noile cartiere de blocuri ale marilor orașe au relatat pe rețelele de socializare despre neajunsurile care le-au mai temperat entuziasmul alegerilor făcute.
Unul dintre noii locatari reclamă mizeria, haosul și toate inconvenientele provocate de dezvoltator, alături de lipsa sau insuficiența spațiilor verzi și a trotuarelor.
„Nu-mi place că aud zgomote când vecinul de sus pornește mașina de spălat, vecinii care vorbesc tare pe balcon și se aude în tot complexul. Dai o căruță de bani, mai investești în mobilă și electrocasnice, și ajungi să-ți faci calcule dacă nu era totuși mai bine într-un bloc comunist. Să nu uit de pereții care pocnesc noaptea când se contractă și se ”așează” clădirea”, spune un român, conform Adevarul.
Un alt român spune că prețurile apartamentelor în noile blocuri sunt scumpe, iar cel pe care și l-a putut permite era într-o zonă inadecvată pentru el, de la marginea Capitalei.
„Blocuri noi, apartamente la prețuri accesibile mai găsești doar la periferie, în București. Asta înseamnă lipsă de trotuare, spații verzi, parcuri, țarcuri pentru câini. Nu poți să ieși la o plimbare. Nu ai unde să-ți duci câinele, nici copilul. Dacă dezvoltatorul n-a făcut loc de joacă între blocuri nu este ok. Și dacă a făcut, îi deranjezi pe cei fără copii. Blocurile sunt lipite între ele. Trotuarele sunt în lucru, străzile neasfaltate. Lipsa parcărilor trasate corect duce la haos: se parchează și se circulă ca în junglă. Și mai vin și inundațiile când plouă, că nu există canalizare pusă la punct. Faci o grămadă până la metrou sau autobuz. Iar lipsa spațiilor verzi face ca vara să fie imposibil să te plimbi fără să simți că-ți pocnește inima”, relatează acesta.
Multe locuințe sunt construite pe repede înainte, remarcă un alt român. Asta înseamnă, potrivit acestuia: fațade care se dezintegrează după 1-2 ani, pereți care se scorojesc, lipsă de hidroizolații la băi și balcoane (care duc la infiltrații), finisaje scumpe puse prost de muncitori, izolație fonică inexistentă.
„Intimitate? Zero. Blocurile sunt prea apropiate. Iar vecinii, ai zice că unii sunt turbați. Sincer, încep să cred că era mai bine în blocul cu moșii”, adaugă acesta.
Un alt român spune că după ce s-a mutat într-o locuință nouă a ajuns să se simtă tot mai izolat.
„Eu, de când stau în bloc nou, la periferie, în zona Pipera-Voluntari, nu prea mai ies din casă. Fac mult până în zonele unde iese lumea. Refuz invitații la teatru, la diverse evenimente. Dacă se întâmplă sub zona Victoriei, nici nu mă mai gândesc să mă duc”, adaugă acesta.
Unii se plâng că prețul întreținerii este mai ridicat decât se așteptau.
„Pe februarie a fost 440 lei: apă rece, curățenie, salarii, lifturi, grădinar”, spune un român.
Avantajele achiziției unui apartament nou
Alți români recunosc că nu au regrete în privința alegerii făcute.
„Blocul, deși cu multe apartamente, e foarte curat și liniștit. E foarte bine izolat termic, pornesc rar centrala și o am setată pe 21 de grade. Întreținerea nu sare de 150-200 de lei. Am și parcare subterană”, afirmă unul dintre ei.
Iar alți proprietari își motivează investiția privind spre viitorul acestora. Unii spun că au perspective de vânzare mai bune ale acestora.
„Am ales bloc nou deoarece, la București, în funcție de cartier, chiar nu e diferență între nou sau vechi. Dar am ales să am un apartament construit după standardele de azi, care va avea 20 de ani vechime după ce îl voi achita, și voi avea o perspectivă de vânzare mai bună decât dacă aș fi luat unul din anii ‘80, care are deja aproape 50 de ani în momentul achiziției și va avea 70 de ani când voi termina eu creditul”, susține un român.
Deși au unele nemulțumiri față de noile cartiere, alți proprietari își motivează alegerea susținând că noile locuințe au inclus parcarea, au un confort termic sporit, sunt construcții moderne, mai bine compartimentate și cu instalații și dotări noi și au zone verzi mai întinse și mai bine organizate.
„Ca peste tot în România, oamenii sunt, câteodată, problema. Nu strâng după câini, lasă mizerie în lift, își lasă biciclete sau cărucioare pe spațiile comune”, concluzionează un proprietar.
Cluj-Napoca și Brașov conduc clasamentul cu cele mai ridicate sume pe metru pătrat, iar Bucureștiul, Iașiul și Constanța urmează în top, confirmând tendința de scumpire a locuințelor. Cu toate acestea, există orașe precum Sibiu și Oradea unde, deși prețurile rămân ridicate, se pot găsi oferte sub pragul de 1.800 euro/mp.
Brașovul se află în partea superioară a clasamentului, cu un preț mediu cumulat în jur de 2.180-2.200 de euro/mp, în creștere cu aproximativ 13% față de martie 2024. Atât apartamentele vechi, cât și cele noi atrag cumpărători care vor să se bucure de peisaj și de infrastructura turistică dezvoltată.
O garsonieră de 40 mp ajunge la peste 87.000 de euro, iar un apartament cu două camere (55 mp) la peste 120.000 de euro. În cazul unui apartament de trei camere (75 mp), suma medie poate depăși 163.000 de euro. Avantajele orașului, precum proximitatea pârtiilor de schi și multiplele proiecte de dezvoltare urbană, mențin cererea la un nivel ridicat.
Cât costă un apartament din Cluj-Napoca
Orașul de pe Someș se menține în topul celor mai scumpe piețe imobiliare. În luna martie 2025, prețul mediu cumulat pentru apartamentele din Cluj-Napoca a depășit pragul de 3.000 de euro/mp. Această sumă reprezintă o creștere de aproximativ 16% față de aceeași lună a anului anterior, o evoluție care plasează Clujul peste multe cartiere din București, scrie playtech.ro.
Dacă ne uităm la locuințele cu suprafață mai mică, o garsonieră de 40 mp poate ajunge la peste 123.000 de euro, iar un apartament cu două camere (55 mp) poate trece de 169.000 de euro. Pentru un apartament de trei camere (75 mp), prețul poate depăși 230.000 de euro, ceea ce implică o creștere de circa 30.000 de euro față de anul precedent. Cererea rămâne ridicată, determinată de dezvoltarea economică a orașului și de interesul crescut al investitorilor.