(Video) Brașovul ar putea fi reconectat la Europa în ritm de record. A „înviat” autostrada! Mobilizare cu sute de utilaje și muncitori pe Autostrada Transilvania

Last Updated on aprilie 15, 2025 (Video) Brașovul ar putea fi reconectat la Europa în ritm de record. A „înviat” autostrada! Mobilizare cu sute de utilaje și muncitori pe Autostrada Transilvania 1

Brașovul ar putea avea o conexiune mai rapidă cu vestul Europei după finalizarea autostrăzii Transilvania. Lucrările au reînceput în forță.

După 12 ani de părăseală, utilajele duduie din nou pe șantierul Autostrăzii Transilvania: între Suplacu de Barcău și Chiribiș șoseaua trebuie finalizată în vara anului viitor. BIHOREANUL a constatat că, pe cei 26,35 kilometri ai tronsonului, Construcții Erbașu a mobilizat peste 200 de utilaje și aproape 400 de muncitori, operatori și ingineri din întreaga țară, ba și din Ungaria, care lucrează zi-lumină, căci primele asfaltări încep de luna viitoare.

BIHOREANUL a vizitat şantierul Autostrăzii Transilvania, abandonat cu peste 12 ani în urmă, găsind pe tronsonul Suplacu de Barcău – Chiribiş, singurul din judeţ aflat în lucru, o frenezie neobişnuită. Sute de oameni şi utilaje se luptă cu timpul şi natura pentru a deschide în vara anului viitor o porţiune de şosea de peste 26 de kilometri…


Un tronson din Autostrada Transilvania ar putea fi gata până la finalul anului
Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură au ajuns la această concluzie după o vizită pe șantierele autostrăzii. ONG-ul susține că deschiderea circulației rutiere pe acest tronson ar putea deveni realitate în 2025, dacă firma de construcții UMB va aduce mai mulți muncitori în această zonă.

„Am vizitat din nou şantierele şi putem spune că finalul anului 2025 este încă în cărţi. Dar pentru asta cei de la UMB trebuie să aducă de urgenţă suficienţi muncitori între Topa Mică şi Zimbor unde sunt în urmă pe mai multe structuri”, se arată într-un mesaj transmis pe Facebook de Asociația Pro Infrastructură.

(Video) Brașovul ar putea fi reconectat la Europa în ritm de record. A „înviat” autostrada! Mobilizare cu sute de utilaje și muncitori pe Autostrada Transilvania 2

În ceea ce privește situația pe sectorul Zimbor-Poarta Sălajului, lucrările au avansat. Totodată, după sărbătorile pascale vor începe asfaltările pe mai multe segmente, cele mai multe fiind între Nădășelu și Topa Mică. „Tronson care, chiar dacă ar fi gata de inaugurare în 2025, va fi muzeu (inutilizabil) în lipsa viaductelor executate de Ozaltin pe traseul deviat care nu au fost începute încă”, adaugă reprezentanții Asociației Pro Infrastructură, conform Fanatik.

Autostrada A3 este o autostradă în construcție, ce pornește de la București spre nord, urmând să traverseze Munții Carpați prin Valea Prahovei, să străbată Podișul Transilvaniei pe direcția SE-NV, și să ajungă, prin nordul Carpaților Occidentali, la punctul de trecere a frontierei cu Ungaria de la Borș 2. Autostrada va lega orașele București, Ploiești, Brașov, Făgăraș, Sighișoara, Târgu Mureș, Turda, Cluj-Napoca, Zalău și Oradea. Lungimea totală planificată a autostrăzii este de 606 km.

La elaborarea planului inițial, autoritățile române au împărțit Autostrada A3 în două proiecte independente: Autostrada București–Brașov și Autostrada Brașov–Cluj–Borș, intitulată și Autostrada Transilvania, punctul comun fiind orașul Brașov.

În 2015 însă, master planul general de transport, care elabora prioritățile de dezvoltare a infrastructurii, nu mai cuprindea din autostrada A3 decât proiectul autostrăzii Comarnic–Brașov și cel al autostrăzii Târgu Mureș–Borș; legătura Brașov–Târgu Mureș fiind clasificată doar ca drum transregio, un statut inferior celui de drum expres, iar conexiunea spre vest și nord-vest a Brașovului la rețeaua de autostrăzi urmează să se facă prin construcția autostrăzii A13.

Previous Story

Brașov. Program special de Paște la Lidl, Kaufland, Carrefour, Mega Image, Penny

Next Story

Zboruri mai ieftine pentru brașoveni! TAROM oferă 20% reducere la bilete