Last Updated on aprilie 14, 2025
De la 1 mai, tarifele pentru călătoria cu mijloacele de transport în comun va fi mai scumpă în municipiul Brașov, dar și în zona metropolitană. În acest context, operatorul de transport a comandat câteva sute de mii de tichete, care ar să fie personalizate în funcție de rută și tarif.
De altfel, și culorile vor fi diferite, respectiv biletele cu o valoare de 10 lei, două călătorii, pe liniile din municipiul Brașov vor fi verzi, cele periurbane, pentru circulația în interiorul localităților din zona metropolitană și localitățile învecinate (6 lei două călătorii) vor fi maro, iar cele pentru circulația pe linii metropolitane vor fi roșii, galbene sau albastre, cu tarif diferit în funcție de destinație, scrie Biz Brasov.
Cele mai multe bilete ce se vor tipări, 300.000, sunt cele valabile pe liniile din municipiul Brașov. Costul total al serviciilor de tipărire este de 26.990 lei fără TVA, 32.118,1 lei cu TVA, iar tipărirea tichetelor ar urma să fie efectuată la Arad de către Gutenberg SRL cu care a fost semnat un contract în acest sens.
Oficialii operatorului de transport au precizat că prin aplicarea noului plan tarifar, diferențiat pentru fiecare zonă de călătorie, se vor rezolva și aspecte ce țin de necesitatea de a avea o evidență clară la nivelul fiecărei localități în ceea ce privește veniturile din vânzarea de bilete și abonamente, dar și în ceea ce privește cheltuielile ce trebuie compensate de fiecare unitate administrativ-teritorială deservită de RATBV.
Municipiul Braşov: biletul simplu +25%, abonamentul + 37,50%
Conform noului plan tarifar, anunţat marţi, 25 martie, de „Buna Vestire”, o călătorie în municipiul Braşov va costa 5 lei, cu un leu mai mult decât în prezent (+25%). De asemenea, abonamentul pentru liniile de transport din municipiul Braşov va costa 110 lei, faţă de 80 de lei, cât este în prezent (+37,5%), scrie bzb.ro.
Zona Metropolitană: se revine la taxarea în funcţie de distanţă
În ceea ce priveşte Zona Metropolitană, tarifarea se va face pe trei inele. Astfel, un călătorie în primul inel (Ghimbav, Cristian, Sânpetru, Codlea, Săcele, Hărman) va costa 5 lei/călătorie. În prezent, pentru toate localităţile din Zona Metropolitană Braşov, preţul unei călătorii este de 4 lei.
În inelul al doilea (în care sunt incluse Bod, Budila, Hălchiu, Prejmer, Râşnov,Tărlungeni, Vulcan) călătoria pe rutele care leagă respectivele localităţi de municipiul reşedinţă de judeţ va costa 7 lei/călătorie.
Cele mai scumpe bilete vor fi pentru liniile ce leagă Braşovul de „inelul al treilea” (Feldioara, Predeal, Teliu, Vama Buzăului, Zărneşti), preţul unei călătorii fiind stabilit la 8 lei.
Abonament dublu pentru toate liniile metropolitane: 300 de lei/lună dacă vrei să circuli oriunde cu RATBV
În ceea ce priveşte abonamentele, cel valabil pe toate liniile metropolitane (inclusiv în municipiul Braşov) se va scumpi de la 150 lei la 300 de lei.
Se introduc abonamentele „extra-Braşov + Braşov”
În schimb, se introduc abonamentele între o localitate şi municipiul reşedinţă de judeţ (care nu sunt în actualul plan tarifar) şi care acoperă şi călătoriile pe raza municipiului Braşov.
Pentru inelul 1 (Ghimbav, Cristian, Sânpetru, Codlea, Săcele, Hărman) preţul abonamentului va fi de 80 de lei/lună.
Pentru inelul 2 (Bod, Budila, Hălchiu, Prejmer, Râşnov,Tărlungeni, Vulcan) preţul abonamentului va fi de 210 de lei/lună.
Pentru inelul 3 (Feldioara, Predeal, Teliu, Vama Buzăului, Zărneşti) preţul abonamentului va fi de 240 de lei/lună.
200 lei – biletul pentru cei fără bilet
Pe de altă parte, pentru toate liniile RATBV, rămâne neschimbată valoarea „Biletului special cu suprataxă (achitat în mijlocul de transport)” – amenda pentru cei care nu au tichet de călătorie – valoarea acestuia urmând a fi 200 de lei.