Last Updated on aprilie 8, 2025
Furie în rândul magistraților după ce parlamentarii au prezentat un proiect de lege prin care li se taie pensiile speciale. Scandalul vine după ce Uniunea Europeană a tăiat o sumă consistentă de bani României, pe motiv că protejează pensiile speciale. Judecătorii, ca și alți speciali, ies la pensie la 48-50 de ani și se angajează rapid la stat pe motiv că sunt prea obosiți, trebuie să se relaxeze undeva, bine plătiți de români.
Magistrații amenință cu greve, nemulțumiți de proiectul privind pensiile speciale, arătând că orice reluare a dezbaterilor publice, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii, poate duce la un real blocaj la nivelul instituțiilor autorității judecătorești.
„Având în vedere informațiile prezentate în spațiul public referitoare la un proiect de act normativ asumat de coaliția de guvernare, de natură să modifice din nou legislația referitoare la pensionarea judecătorilor și procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii precizează că nu a fost consultat în niciun fel cu privire la un astfel de demers și nu are cunoștință de conținutul acestui proiect”, a informat CSM într-un comunicat.
Potrivit acestuia, Consiliul atrage atenția că „orice modificare a legislației privind drepturile magistraților se poate face numai cu respectarea standardelor constituționale în materie și, în orice caz, în urma unui dialog autentic și onest cu reprezentanții sistemului judiciar”.
Un proiect de lege semnat de toți cei patru președinți ai partidelor care compun coaliția de guvernare (PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale) prevede că pensiile speciale ale magistraților ar urma să fie tăiate cu sume între 3.000 și 6.000 de lei, prin micșorarea procentului care se aplică pensiilor în raport cu salariile aflate în plată. Acest procent ar urma să fie scadă de la 85% cât este în prezent, la 65%, scrie Adevarul.
Proiectul propune, de asemenea, și majorarea vârstei de pensionare a magistraților la 65 de ani.
Pensia medie depășește 25.000 lei
Potrivit ultimelor date statistice publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), pensia medie a foștilor judecători și procurori a fost în martie de 25.210 lei, din care li s-ar fi cuvenit connform contribuțiilor doar 7.400 de lei. Prin legea 303/2022, magistrații beneficiază de pensii speciale c are includ fonduri suplimentare de aproape 22.000 lei, plătiți din bugetul de stat, adică din taxele și impozitele tuturor românilor.
Pe de altă parte, din cei 5.584 de pensionari foști magistrați, peste 3.000 nu au plătit deloc contribuții la sistemul public de pensii.
Marți, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că proiectul de lege care prevede ridicarea vârstei de pensionare a procurorilor şi judecătorilor la 65 de ani a fost depus la Parlament.
„Scopul nostru este şi reducerea pensiilor speciale”, a scris acesta, pe Facebook, conform Digi 24.
Potrivit proiectului de lege, „începând cu data de 1 ianuarie 2026 judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani”.
Această vârstă de pensionare creşte eșalonat până în 2045, când va ajunge la 65 de ani.
„De asemenea, pentru personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea proiectul de lege are în vedere ajustarea procentului care stă la baza stabilirii cuantumului pensiilor de serviciu, de la 80% din baza de calcul cât este în prezent, la 65% determinând reducerea decalajului dintre pensiile de serviciu și cel al pensiilor de asigurări sociale de stat”, se mai arată în proiectul de lege.
Iar „personalul Curţii Constituţionale, respectiv, magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat acestora, cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”.