Last Updated on aprilie 8, 2025
Rețeaua Națională a Muzeelor din România a anunțat că „Noaptea Muzeelor”, ediția a 21-a, de pe 17 mai 2025, a fost anulată la nivel național din lipsă de fonduri, dar și din cauza alegerilor prezidențiale. Cu toate acestea, Noaptea Muzeelor va fi organizată de cele mai multe muzee din țară.
La Brașov, în 17 mai, directorii și muzeografii au decis să le deschidă larg porțile localnicilor și turiștilor care iubesc lumea muzeelor.
„Revenim la obișnuința de a găzdui Noaptea Muzeelor. Regretăm că anul trecut nu am putut organiza Noaptea Muzeelor și cred că anul acesta, în contextul electoral pe care îl știm, ar fi o veste bună că organizăm acest eveniment cultural și nu luăm în calcul, în continuare, problemele nerezolvate din lumea muzeelor românești, că nu le dăm o interpretare politică.
Este, până la urmă, o sărbătoare a celor care iubesc muzeele, a oamenilor care lucrează în aceste instituții. Este o formă de fenomen social chiar”, a declarat directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene, notează Biz Brașov
În premieră, la eveniment va participa și Muzeul Sportului și Turismului Montan de la Baza Sportivă Olimpia. Și Muzeul Casa Mureșenilor va respecta tradiția și îi va aștepta pe vizitatori în data de 17 mai, atât la muzeul de pe strada Mureșenilor, cât și la Casa Memorială Ștefan Baciu.
Gala Științescu 7.0 va avea loc săptămâna viitoare, la Brașov
Este vorba despre evenimentul care celebrează pasiunea pentru științe, creativitatea tinerilor și copiilor brașoveni. Gala este organizată de Fundația Comunitară Brașov și Inspectoratul Școlar Județean Brașov, conform Radio Romania Brașov.
Cum au fost selectate cele zece proiecte ne-a spus, la Vocea Brașovului, directorul executiv al Fundației Comunitare Brașov, Iulia Florea:
Ținem foarte mult la partea aceasta de jurizări independente pentru că înseamnă transparență, înseamnă imparțialitate și înseamnă că toți intră cu șanse egale. Noi ajungem să ne apropiem foarte tare de acești oameni. E vorba despre oameni până la urmă, că noi vorbim de ONG-uri, organizații, dar tot despre oameni e vorba. ȘI atunci noi nu avem cum să facem aceste alegeri. Ar fi nedrept față de toată lumea și față de noi. Așa că aici intervin aceste jurii independente, cu persoane din domenii foarte diferite, dar care au cumva legătură cu programul pe care îl jurizează.
Care este diferența dintre Gala Științescu de anul acesta și cele din anii trecuți ne explică Erika Andrasi, grant manager al Fundației Comunitare Brașov:
Dacă până acum în Științescu accentul se punea mai ales pe informatică, pe robotică, pe tehnologie, în această ediție au apărut arta, gastronomia, muzica, biologia cu diverse aspecte și o noutate aparte, că se abordează o experimentare mai holistică. De exemplu, dacă avem un proiect care abordează ritmul în sine, acesta este experimentat atât la matematică, la artă, la muzică, la literatură. Este, de fapt, o gală a proiectelor în care se prezintă toate proiectele care au fost finanțate în ediția respectivă, cu standuri separate fiecare.
Gala va avea loc marți, 15 aprilie, în intervalul orar 12:00 – 15:00, la Colegiul Național Aprily Lajos.