Last Updated on martie 26, 2025
Din cauza parcărilor de reședință subdimensionate, o soluție pentru locatari sunt parcările unor supermarketuri sau hipermarketuri. Ținând cont că la anumite ore clienții găsesc cu greu un loc de parcare pentru a-și face cumpărăturile, locurile fiind ocupate de vecini, unii retaileri vor să restricționeze accesul în parcări și să instaleze bariere cu timp limitat gratuit de staționare.,
În luna ianuarie, Kaufland a început demersurile urbanistice pentru a instala bariere trei dintre hipermaketurile sale din municipiul Brașov, respectiv cel din cartierul Tractorul, cel de pe Avram Iancu și cel din Astra, scrie Biz Brasov.
Recent, și Lidl a depus documentația în vederea autorizării lucrărilor pentru a instala bariere la intrările de la supermarketul din cartierul Tractorul (str. Turnului) și la cel de pe Carpaților. Lidl nu este la prima tentativă de acest gen, dar, ulterior, a renunțat la idee.
Lidl a avut bariere doar la magazinul de pe Calea București, dar după un timp le-a desființat, ținând cont că se creau și blocaje la intrarea în parcări și era îngreunată circulația publică pe străzile adiacente.
Ce riscă șoferii care parchează mașinile neregulamentar la mall-uri și supermarket-uri. Amenzile ajung până la 10.000 de lei
Potrivit Legii nr. 280/2023, inițiată de fostul deputat de Alba, Alin Ignat, entitățile publice și private care dețin un număr mai mare de 10 locuri de parcare sunt obligate să amenajeze, rezerve și/sau semnalizeze minim 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de 2 locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum și de către persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, scrie alba24.ro.
Persoanele care folosesc, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, vor fi sancționate cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei.
Fapta nu constituie contravenție dacă este săvârșită de către angajații Ministerului Afacerilor Interne, ai unităților medicale publice ori private, precum și de către angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, aflați în exercitarea atribuțiilor ori obligațiilor de serviciu.
Sancțiuni pentru parcarea pe locurile destinate persoanelor cu handicap
Potrivit Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap este sancționată cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv.
În spațiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică, precum și în cele organizate vor fi adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.
Persoanele cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare. Autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimație beneficiază de parcare gratuită.