Last Updated on februarie 19, 2025
1.900 de lei pe an ar putea plăti românii care au mașini vechi. Impozitul se va calcula în funcție de norma de poluare
Românii care au mașini poluante ar putea să plătească o nouă taxă auto. Asta propun cei din industria de profil.
Proiectul presupune taxarea proprietarului la înmatricularea unei mașini vechi, dar și mărirea impozitului local, în funcție de norma de poluare, scrie Stirile Pro Tv.
În trecut, Guvernul a introdus o taxă asemănătoare, însă Curtea Europeană de Justiție a obligat statul să le restituie oamenilor banii.
Proiectul îi vizează pe cei care își cumpără o mașină veche și poluantă, pentru care ar urma să plătească o nouă taxă de achiziție. În plus, spun cei de la ACAROM și Dacia, fiecare proprietar de mașină ar trebui să plătească impozitul local în funcție de cât poluează. În prezent, impozitarea se face în funcție de capacitatea cilindrică a motorului.
Mihai Bordeanu, director general automobile Dacia: „O mașină veche de 20 de ani, în normă de poluare EURO 2, va avea de plătit undeva între 350 și 400 de euro. Nu e definit 100%, am vorbit de achiziție. Nu numai că achiziționăm o mașină veche care poluează, dar vrem s-o ținem. După ce că ea are 15-20 de ani, vrem s-o mai ținem 10 ani.
Noi nu vrem să interzicem lucrul ăsta actualmente, iau exemplu similar de 15 ani, pe care o deținem și la care urmează să plătim impozitul local de data asta. Astăzi suma e undeva la 160-170 de lei pe an. De mâine am dori să se ia în calcul norma de poluare, iar în funcție de asta, dacă automobilul e EURO 2 sau EURO 3, vorbim probabil de 1.800 – 1.900 de lei pe an.”
Dintre acestea, peste 3 milioane sunt mai vechi de 20 de ani, iar alte 3,7 milioane au între 10 și 20 de ani. Doar în jur de 300 de mii sunt autoturisme noi.
Adrian Sandu, secretar general ACAROM: „Dacă introduci în circulație un EURO 4 și îl taxezi la fel ca un EURO 6, deși au motoare de aceeași capacitate cilindrică, nu e corect. Fiindcă tu, care ai mașină nouă și nu poluezi mai deloc, plătești același impozit ca vecinul tău, care are mașină de 10 ani și, când o pornește dimineața, umple toată scara de fum.”
Astfel de taxe există deja în Germania, Franța și Olanda.
Și România a avut. Aceasta a fost introdusă în 2007, când era premier Călin Popescu-Tăriceanu. În 2013, pe timpul guvernării Ponta, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a decis să transforme taxa auto în timbru de mediu pentru autovehicule. Ulterior, și acesta a fost anulat.
Mașinile de mare tonaj să plătească o taxă de tranzit a Iașului, pe modelul de la Brașov
Autovehiculele care depasesc 3,5 tone si care tranziteaza Iasul ar putea plati o taxa. Primaria Iasi va dezbate acest proiect in urmatoare sedinta de Consiliu Local. Această taxă este necesară deoarece municipiul nu beneficiază de șosele de centură, iar camioanele de trafic greu tranzitează Iașiul pe cele două drumuri naționale 24 și 28 fără a exista obligativitatea achitării rovinietelor pe teritoriul municipiilor capitală de judet.
Pentru masinile intre 3,5 – 12 tone se propune o taxa de 315 lei/saptamana, 1.350 lei/luna si 16.200 lei/an. Pentru cele intre 12 si 24 tone: 1.050 lei/saptamana, 4.500 lei/luna, 54.000 lei/an iar pentru cele intre 24 – 40 tone, 2.100 lei/saptamana, 9.000 lei/lună, 108.000 lei/an
“Scopul recoltarii acestei taxa este de a avea banii necesari pentru lcurarile de intretinere la drumurile nationale care traverseaza municipiul Iasi. Avand in vedere ca ne tranziteaza pe zeci de kilometri dar pe interiorul intravilanului nu se plătește rovinietă sau altă taxă specială pentru întreținerea lor. Prin urmare, banii strânși se vor duce doar în reparația de drumuri. Scopul este de a-i determina să evite cât mai mult tranzitarea orașului și, de ce nu, să forțăm un pic, poate și autoritățile centrale să introducă cât mai bine și mai repede rețeaua de autostrăzi și drumuri de ocolire, unde bănui că nu va mai plăti nimeni nimic“, a spus Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi.
La Brașov taxa intră în vigoare pe 15 aprilie, pe mai multe drumuri județene.