Last Updated on februarie 11, 2025
Locatarii unui bloc au refuzat să le fie izolată termic clădirea cu fonduri europene, convinşi că, după modernizare, pereţii vor aparţine… Uniunii Europene deoarece au citit că ar fi vorba de fonduri nerambursabile. Proiectul care ar fi adus facturi mai mici va fi acum abandonat.
Acest bloc din Sibiu urma să fie izolat termic printr-un program finanţat integral cu fonduri europene. Asociaţia de locatari nu a mai apucat să depună dosarul cerut de primărie pentru că doi locatari s-au opus, scrie Observator.
„Sunt oamenii dezinformați, nu sunt informați corect, sau nu sunt informați destul. De aici duce la nesiguranță”, spune un locatar.
„Mi se pare trist că oamenii cred atat de mult în teorii ale consipratiei și majoritatea sunt atât de departe de realitate. Îmi pare rău că trebuie să punem bani de la noi cand putem să primim bani din altă parte”, spune un alt locatar.
Tot cu bani europeni ar fi urmat să fie schimbate ferestrele vechi şi acoperişul blocului. Însă din cauza unor astfel de teorii, clădirea nu a mai intrat în programul de reabilitare termică. Şi nu este primul caz din Sibiu.
„Sunt destul de dese pentru că în comunități se găsește cineva care e „Gică contra” și se opune rezolvării unor probleme. Aceasta situație este foarte nefericită pentru că proprietarii ar avea extraordinar de mult de câștigat. Li s-ar reduce facturile la gaz, ar plăti mult mai puțin pe tot ce înseamnă consumul de energie”, spune Lucian Hunyadi, reprezentat Asociații Proprietari.
În lipsa finanţării europene, oamenii trebuie să scoată bani din propriile buzunare pentru reabilitare. Asociaţiile de proprietari se tem însă că vor rămâne cu blocurile în acelaşi stadiu pentru că investiţiile din fonduri proprii sunt aproape imposibile.
„Discuția a început pe grupul de WhatsApp al blocului, unde o vecină a spus că banii nu sunt nerambursabili, că sunt bani de împrumut. Și că tot noi va trebui să îi dăm înapoi”, povestește un locuitor, care arată discuțiile de pe grup. Unde, la un moment dat, este distribuită o fotografie cu un panou prin care se anunță proiectul, beneficiarul acestuia, obiectivul, valoarea și termenul de finalizare, precum și siglele UE, Guvernului, cea a PNRR și a Primăriei Sibiu.
„De către cine spuneam că e finanțat programul acesta cu renovarea? De PNRR! Păi și cum se face că primăria spunea că sunt fonduri nerambursabile?! Una e împrumutul și alta e «donația»!”, a scris pe grup vecina care a refuzat să-și de acordul pentru a implica blocul în care locuiește în programul de reabilitare energetică, conform Turnul Sfatului
Femeii i s-a alăturat o altă vecină, care s-a arătat împotrivă deoarece avea îndoieli în ceea ce privește scopul final al proiectului: care nu ar fi cel de renovare energetică în vederea reducerii consumului de energie și, implicit, protejarea mediului, ci acapararea proprietății de către structuri suprastatale. „Trebuie să știm care este avantajul nostru, ca să nu ne trezim că au și ei cotă parte din proprietățile noastre”, avertizează vecina care se teme că „după reabilitarea blocului, pereții nu vor mai fi ai noștri”.
„Pentru că nu au fost de acord toți proprietarii, blocul nostru nu a mai aplicat pentru renovarea energetică din fonduri nerambursabile”, constată acum un locuitor care și-ar fi dorit acest program.