Last Updated on februarie 10, 2025
Partidele pro-europene, măcinate de corupție, PSD și PNL au crezut că pot ignora electoratul izolaționist pro-rus de aproape 40%. După alegeri, partidele pro-europene nu au schimbat nimic: Președinte tot Iohannis, premier tot Ciolacu, la guvernare tot PSD și PNL.
Izolaționiștii, conduși de Călin Georgescu și George Simion au pus la cale suspendarea lui Klaus Iohannis. Acum președintele, este decis să demisioneze pentru a nu-și pierde privilegiile. Totul se reduce la bani. Și izolaționiștii se vor „rupe” când AUR va fi cooptat la guvernare alături de PSD și vor da de bani. Principiile sunt pentru naivi. Politicienii sunt doar după bani.
Candidatul la președinție din partea PNL și PSD, Crin Antonescu, a admis duminică seara, la TVR Info, că liderii coaliției vor avea o întâlnire, luni, cu președintele Klaus Iohannis și că nu este exclus ca acesta să-și anunțe retragerea din funcția de președinte al României.
„Cu bune cu rele, mandatele sale prezidențiale s-au încheiat, daca se ajunge la suspendare, referendum, demitere…Nu cred că un președinte vrea să iasă din funcție prin demitere. Daca ești demis îți pierzi drepturile prevăzute de lege pentru foști președinți”, a comentat Crin Antonescu.
Crin Antonescu, a fost întrebat la TVR Info despre întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu liderii coaliţiei, care ar urma să aibă loc luni, în ziua în care se va discuta în BPR-uri solicitarea de suspendare din funcţie, depusă de Opoziţie.
”Nu s-a anunţat public. (..) N-am alte informaţii despre asta. Pot să presupun că poate fi vorba de varianta în care preşedintele decide să se retragă. Asta ar putea fi o variantă. Ar putea fi o discuţie despre procedura de suspendare, care începe în Parlament, în cazul în care preşedintele doreşte să o parcurgă, să o înfrunte, ca să spun aşa, să întrebe liderii majorităţii dacă are susţinerea în continuare, dacă se respinge”, a spus Crin Antonescu. El a adăugat că ”poate există elemente noi în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la primul tur al alegerilor”.
Cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, pentru a treia oară în Birourile reunite ale Parlamentului / POT, AUR, SOS şi USR au strâns 178 de semnături dar nu au voturile necesare pentru a trece suspendarea, în plenul reunit
Cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis intră, luni, pentru a treia oară în şedinţa Birourilor reunite ale Parlamentului, scrie G4Media.
După ce solicitarea Opoziţiei a fost respinsă de două ori, din motive procedurale, de data aceasta POT, AUR, SOS şi USR au strâns 178 de semnături. Cu toate acestea, partidele semnatare nu au voturile necesare pentru a trece o astfel de solicitare, în plenul reunit, fiind necesare 233 de voturi, iar aceste partide având doar 215 voturi în cele două Camere, transmite News.ro.
Partidele din opoziţie au redepus, miercuri seară, la Parlament, cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, cu ajutorul semnăturilor de la USR. Solicitarea este însoţită de 178 de semnături ale unor parlamentari de la POT, AUR, SOS şi USR. În aceeaşi zi, într-o şedinţă de BPR, a doua cerere a Opoziţiei fusese respinsă, din motive procedurale. Doi parlamentari care au plecat din S.O.S România, Alexandrin Moiseev şi Ştefan Alexandru Băişanu, şi-au retras semnăturile de pe solicitarea de suspendare.
Ce prevede Constituţia Art. 95 din Contituţie – Suspendarea din funcţie, prevede că în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.