Last Updated on februarie 8, 2025
Guvernul a adoptat joi o nouă formulă de calcul a salariului minim brut garantat în plată care transpune Directiva europeană privind stabilirea salariilor minime aliniate la nivel european.
Specialiștii Blocului Național Sindical (BNS) au explicat pentru „Adevărul” cum s-a ajuns la această formulă și care sunt criteriile de care se va ține cont pentru calculul salariului minim adecvat la nivel european în 2026, pentru că acest calcule se fac în anul curent pentru anul viitor.
„Formula salariului minim nu a fost inventată de România și nici nu a fost “copiată” din legislația unui alt stat membru UE.
Stabilirea unui set de criterii pentru calculul salariilor minime a fost pentru prima dată menționată în Convenția OIM 130/1970 privind fixarea salariilor minime, convenție ratificata de Romania în 1975 și mai nou de Directiva Europeană 2022 / 2041 privind salariile minime adecvate la nivel European.
Ambele acte normative stabilesc un set de criterii ce trebuie avute în vedere la stabilirea salariilor minim în statele ce au ratificat convenția OIM sau în statele europene dacă vorbim de directivă”, au declarat specialiștii BNS pentru „Adevărul”.
Pornind de la criteriile directivei și explicațiile de mai sus în aplicarea legii de transpunere a directive europene a fost pregătită această formulă matematică care înglobează un set de indicatori în spiritul directive europene, respectiv:
• Rata inflației – cu cât urmează să crească prețurile în 2025 față de 2024, astfel încât cu noul salariu să pot cumpăra aceeași structură și aceeași cantitate de produse și servicii.
• Productivitatea muncii – cu cât creste în 2025 fata de 2024, calculată ca PIB/salariat, PIB-ul reprezintă indicatorul ce măsoară creșterea economică iar în acest caz vorbim de cu cât a crescut economia pe un salariat care a contribuit la această creștere. Productivitatea poate crește fie ca urmare a reducerii numărului de salariați fie că urmare a creșterii rezultatelor economiei națională.
Dacă valoarea obținută a noului salariu minim este mai mică decât 47% din câștigul salarial mediu prognozat pentru anul pentru care se calculează salariul minim atunci salariul minim urmează a se stabili intre 47% și 50% din salariul minim, prin negocieri în Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS).
„De exemplu pentru anul 2026 rata medie anuală a inflației este prevăzută la 3,3%, rata de creștere a productivității muncii este prevăzută la 1,6%, că urmare salariul minim pentru 2026 ar trebui să fie calculat – 4.050*(1+3.3/100+1.6/100)=4.248 lei.
Acest salariu obținut se raportează la câștigul salarial mediu brut prognozat pentru 2026, respectiv 9195 lei. Raportul între cele 2 salarii nu trebuie să fie mai mic de 47% conform legii din România. 4.248 / 9.195 = 46,19%. Pentru a fi considerat adecvat conform legii salariul minim trebuie să fie de fapt cel puțin 9195*47% = 4.322. Având în vedere că 4.248 cât a rezultat din calcul este < decât 4322, salariul minim urmează să fie cel puțin 4.322 lei”, au explicat specialiștii BNS pentru „Adevărul”.
România, Lituania, Bulgaria şi Polonia, pe primele locuri în UE la creşterea salariului minim. În ce țări se câștigă cel mai bine
România, Lituania, Bulgaria şi Polonia au avut în perioada ianuarie 2015 – ianuarie 2025 cea mai mare rată medie anuală de creştere a salariului minim din UE, potrivit Antena 3.
Ele au înregistrat creşteri între 10% şi 14%, conform datelor Eurostat. În contrast, cea mai scăzută rată medie anuală de creştere a salariului minim din UE a fost în Franţa (2,1%) şi Malta (2,9%).
22 din cele 27 de state membre UE au stabilit salariul minim naţional, excepţiile fiind Danemarca, Italia, Austria, Finlanda şi Suedia.
Dar salariul minim lunar variază semnificativ în statele membre UE. Luxemburg, Irlanda, Ţările de Jos, Germania, Belgia şi Franţa sunt ţările în care salariul minim depăşeşte 1.500 euro pe lună. În aceste state salariul minim naţional variază de la 1.802 euro în Franţa la 2.638 euro în Luxemburg.
Pe de altă parte, Croaţia, Grecia, Malta, Estonia, Cehia, Slovacia, România, Letonia, Ungaria şi Bulgaria au cel mai scăzut salariu minim, sub 1.000 euro pe lună. În aceste state salariul minim naţional variază de la 551 euro în Bulgaria la 970 euro în Croaţia.