Călin Georgescu revine asupra declarațiilor despre împărțirea Ucrainei. „Eu m-am referit la o chestie foarte simplă”

Last Updated on februarie 3, 2025 Călin Georgescu revine asupra declarațiilor despre împărțirea Ucrainei. „Eu m-am referit la o chestie foarte simplă” 1

Călin Georgescu își nuanțează controversatele declarații despre o eventuală împărțire a Ucrainei și susține că se referea la o „ipoteză absolut teoretică” în interviul acordat lui Ion Cristoiu – chiar dacă atunci afirma că „100%” se va ajunge la dezmembrarea statului vecin pentru că „altfel n-au cum”.

Călin Georgescu și-a dat seama că pentru declarațiile privind invazia Ucrainei alături de ruși nu va mai fi lăsat de CCR să candideze deoarece nu recunoaște teritoriile vecinilor stabilte prin tratate aprobabate de Parlamentul României.

În primul rând, aici vorbim de o clasă politică, dacă îmi permiteți, foarte ipocrită și cu dublă măsură față de interesul lor (…). Sunt siderat că sunt atât de superficiali și analfabeți funcțional, întrucât eu m-am referit la o chestie foarte simplă. Este nevoie să învățăm din experiența noastră, din istorie. Lumea este în schimbare. Noi, la momentul respectiv, vorbesc de cel de-Al Doilea Război Mondial, am făcut multe greșeli.

Nu am știut precis cum să ne orientăm și din România Mare am devenit România mică. Pentru noi, și cum am prezentat-o eu într-o ipoteza teoretică, nu este bine să ne prindă pe picior greșit nimica, pentru că sunt repere istorice peste care nu poți să treci, este firesc așa ceva”, a susținut Călin Georgescu, duminică, la Realitatea Plus, conform Hotnews.

El a insistat că se referea la o „ipoteză absolut teoretică” în momentul în care a vorbit despre o posibilă împărțire a Ucrainei.

„Eu am spus doar că este bine să fim pregătiți pentru orice situație care apare. Pe noi ne interesează, așa cum am spus de fiecare dată, pacea, liniștea (…). Dincolo de prioritatea de rang zero și unică, și singura soluție, pacea, restul sunt potențiale situații care pot apărea și, cum spuneam, să nu mai fim prinși, ca în istoria care ne-a învățat, pe picior greșit, și să avem cât de cât o idee de ce se poate întâmpla”, a continuat Călin Georgescu.

Călin Georgescu nu va mai fi lăsat să candideze după ce a declarat că dorește să invadeze Ucraina. Ce articole din Constituție a încălcat, potrivit fostului judecător Cristi Dănileț

Călin Georgescu le tot vorbește de pace alegătorilor dar este primul la împărțirea Ucrainei, dacă protectorul său, Putin, va câștiga războiul. Ce pace este aia când tu vrei să-ți invadezi vecinul distrus de război?

Fostul judecător Cristi Danileț susține că judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) nu îi vor permite lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale, ca urmare a declarațiilor acestuia privind granițele României și relația cu Ucraina, scrie stiripesurse.ro.
Într-o analiză publicată pe blogul său personal, Danileț argumentează că afirmațiile lui Georgescu contravin mai multor articole din Constituția României, precum și tratatelor internaționale la care România este parte.

Călin Georgescu a declarat într-un interviu acordat jurnalistului Ion Cristoiu că este „100% sigur” că România va participa la o eventuală „împărțire” a Ucrainei, susținând că aceasta ar fi „un stat inventat”. Această afirmație, considerată revizionistă și periculoasă, ar pune România în contradicție cu poziția oficială a Uniunii Europene și a NATO, în contextul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Danileț subliniază mai multe prevederi constituționale pe care Georgescu le-ar fi încălcat prin declarația sa:
Articolul 30 alin. (7) din Constituție interzice „instigarea la război de agresiune”. Potrivit fostului judecător, afirmațiile lui Georgescu se aliniază retoricii Kremlinului și pun România într-o poziție contrară angajamentelor sale internaționale.

Articolul 3 alin. (2) din Constituție stipulează că „frontierele României sunt cele stabilite prin lege și recunoscute de dreptul internațional”. Prin negarea granițelor actuale și sugerarea unor pretenții teritoriale, Georgescu contrazice acest principiu fundamental.

Nerespectarea Tratatului de bună vecinătate dintre România și Ucraina, semnat în 1997 și ratificat prin Legea nr. 129/1997. Tratatul prevede că frontiera dintre cele două state este inviolabilă și că România nu poate formula pretenții asupra teritoriului ucrainean.

Articolul 10 din Constituție subliniază că România trebuie să întrețină relații de bună vecinătate bazate pe principiile dreptului internațional. Declarațiile lui Georgescu contravin acestui principiu și riscă să deterioreze relațiile diplomatice.
Articolul 11 din Constituție afirmă că tratatele internaționale la care România este parte devin parte a dreptului intern, ceea ce înseamnă că orice declarație împotriva unui tratat în vigoare are implicații juridice.

Previous Story

Un avion s-a întors de urgență pe Aeroportul Otopeni, la scurt timp după decolare, după ce un pasager a început să ţipe şi a încercat să intre în cabina piloţilor. Ce striga bărbatul

Next Story

(Video) Șase copii au fost implicați într-un accident rutier grav pe DN 7.  Doi adulţi au fost încarceraţi