Last Updated on ianuarie 16, 2025
După accidentele cu sania, a venit rândul schiorilor să „cotizeze” la numărul de accidente pe pârtie. O persoană a căzut joi într-o râpă, în zona pârtiei Clăbucet din Predeal, Brașov, a anunțat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al judeţului Brașov. La locul incidentului s-au deplasat elicopterul SMURD BRASOV și un echipaj de la Salvamont, conform Monitorul Expres.
„Astăzi, pe pârtia Sub Teleferic din Predeal, un bărbat de aproximativ 35 de ani a suferit un accident grav în timp ce schia. Din primele informații, acesta a pierdut controlul schiurilor, probabil din cauza vitezei, și a căzut. În urma căzăturii, bărbatul a fost proiectat aproximativ 10-12 metri în pădure, unde s-a lovit de un copac.
Cinci salvatori montani din cadrul formației Salvamont Predeal, din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Braşov, au intervenit prompt la fața locului. După acordarea primului ajutor victima a fost transportată la baza pârtiei. Echipajul medical de urgență sosit la fața locului a preluat pacientul, care a fost intubat și pregătit pentru transport aerian. Ulterior, bărbatul a fost transferat cu un elicopterul SMURD din cadrul POA Brașov la o unitate medicală specializată.
Accidentul evidențiază importanța respectării regulilor de siguranță pe pârtie, adaptării vitezei la condițiile meteorologice și de vizibilitate, alegerii corecte a dificultății pârtiilor în funcție de experiență și pregătirea fizică, precum și necesitatea purtării echipamentului de protecție”, a declarat Sebastian Marinescu, directorul Serviciul Public Județean Salvamont Brașov, scrie Biz Brasov.
Sfaturi de la Salvamont. Cum trebuie să reacționăm dacă suntem martorii unui accident montan
„Nu intraţi în panică. Protejaţi victima prin marcarea locului accidentului, prin amplasarea unui marcaj vizual în formă de „X”, realizat din schiuri şi amplasat în amonte, la distanţă suficientă cât să poată avertiza coborâtorii despre accident. Anunţaţi echipa locală Salvamont prin apel telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Naţional Salvamont (0SALVAMONT – 0725826668)”, a transmis Salvamont pe Facebook.
De asemenea, este foarte important ca persoana accidentată să nu fie mișcată din locul în care se află, pentru a nu-i înrăutăți starea de sănătate.
„Nu mişcaţi persoana accidentată şi nu permiteţi nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influenţa directă a unui factor de risc care îi pune viaţa în pericol sau îi provoacă afecţiuni medicale imediate.
Orice pacient care, după un traumatism, prezintă dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare şi transport adecvat.
Nu permiteţi „binevoitorilor” sau „salvatorilor de ocazie” să mişte sau să transporte pe braţe, târâş, în spate sau cu mijloace improvizate victima”, precizează reprezentanţii Salvamont într-o postare pe pagina oficială de Facebook.
Până la sosirea echipei de salvare, martorul trebuie protejeze termic persoana accidentată (acoperită cu haine, sac de dormit, folie „Sirius”), trebuie să discute permanent cu aceasta şi să urmărească starea eventuală de schimbare a stării de conştienţă, a respiraţiei, a culorii tegumentelor şi buzelor.
„Dacă victima este inconştientă, deschideţi-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxaţia mandibulei – ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior – de lângă ureche; nu „basculaţi” spre spate capul victimei!!!) şi verificaţi timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mişcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuaţi resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut”, conform Salvamont România, scrie Antena 3.