Last Updated on ianuarie 9, 2025
În premieră pentru România, anul acesta se va lucra concomitent la patru tuneluri de autostradă. Potrivit oficialilor de la drumuri, pe Sibiu-Pitești am putea vedea, în primăvară, luminița de la capătul primului tunel săpat în stâncă.
Proiectul este format din două galerii separate, denumite simbolic Daniela și Alina, după numele șefelor de proiect. La aproape un an și jumătate de la primele săpături, lucrările pe ambele fire au depășit un kilometru.
Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru Stirile Pro Tv: „Primul tunel, cel mai avansat, Tunelul Daniela, va fi finalizat la nivel de săpătură undeva în prima parte a lunii martie, la o lună, o lună și jumătate distanță față de finalizarea săpăturii spre Sibiu. Există un decalaj de o lună pentru că trebuie să se păstreze un nivel de reziliență, ele fiind două fire de tunel paralele, nu se poate săpa în același timp în aceeași zonă, și există un decalaj de aproximativ 100 de metri între cele două fire de tunel”.
Tunelul care străpunge Dealul Momaia, aflat pe tronsonul 4, între Tigveni și Curtea de Argeș, are 1,3 km și este în cărți pentru o finalizare anticipată, în 2026. Tot pe șantierul Autostrăzii Sibiu-Pitești, în următoarele două săptămâni vor începe săpăturile și la cel mai mare tunel construit în România.
Al doilea tunel de pe cea mai așteptată autostradă din țara noastră va fi construit pe lotul 3, între Tigveni și Cornetu. Este format din două galerii, cu câte două benzi pe sens: Sibiu-Pitești și Pitești-Sibiu.
Tunelul Poiana are în total 1,7 kilometri, iar constructorul va folosi un utilaj TBM, cunoscut sub numele de „cârtiță mecanică”. Cu o astfel de tehnică, constructorul va săpa tunelul și va instala segmente de beton pentru a-i întări pereții. Secțiunea de 37 de kilometri ar urma să fie gata abia în 2027.
Calea ferată Brașov-Sighișoara: AKTOR a început forajul la al 4-lea tunel pe secțiunea Apața-Cața
Compania de construcții AKTOR forează acum toate cele patru tuneluri de pe firul viitoarei linii de cale ferată Brașov-Simeria, parte din Coridorul Rin-Dunăre, tronsonul de calea ferată Brașov-Sighișoara, subsecțiunea 2: Apața-Cața după pornirea celei de-a patra mașini de foraj TBM (tunnel boring machine), denumită Konstantina, la jumătatea lunii decembrie, transmite Economedia.ro.
Cu o lungime de 100 de metri, ”cârtița” de 1.500 de tone a început să sape în panta dealului situat la doar 4 km vest de Racoș (locație pe hartă), alăturându-se mașinii de foraj Alexandra, care a început lucrul la jumătatea lunii octombrie și acum este deja înăuntrul muntelui.
Cele două mașini de foraj vor săpa o pereche de tuneluri lungi de câte 5,1 km în direcția Homorod. Este vorba de perechea nordică de tuneluri forate de Aktor pe acest viitor segment de cale ferată, și care continuă perechea de tuneluri sudică, în lungime de 6,9 km, unde TBM-urile Varvara și Eleni au început lucrările în primăvară și au ajuns deja în adâncul muntelui, în direcția Apața.