Last Updated on decembrie 14, 2024
Actorul Mircea Diaconu a încetat din viață la vârsta de 74 de ani, cu doar câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, pe 24 decembrie. Anunțul trist a fost făcut de soția sa, Diana Lupescu.
Actorul fusese internat la Spitalul Fundeni din București unde primea tratament pentru cancerul de colon de care suferea. Tot aici și-a dat și ultima suflare, alături de familie. Din păcate, organismul său nu a mai rezistat și a cedat sub presiunea bolii mult prea violente, scrie Fanatik.
Din cauza bolii, Mircea Diaconu se retrăsese în mare parte a timpului la țară, în județul Argeș, unde locuia în casa părintească. A îngrijit locul său de naștere alături de fratele lui, plătind oameni să îngrijească gospodăria. El a vorbit, anul trecut, despre amintirile avute cu această casă.
„Fiind la mine în sat, cu treabă, un băiat tinerel, care nu știa mai nimic despre mine, m-a întrebat: „V-ați mutat la noi, la țară?. Și eu i-am zis: „Măi băiatule, eu nu am plecat niciodată de aici. Pentru că, oriunde m-am dus, m-am reîntors aici, cât de des am putut”, a povestit Mircea Diaconu, spunând că a continuat să vină aici și după ce părinții lui au murit: „Și pe vremea cealaltă veneam aproape săptămânal acasă, și aduceam ce nu aveau ai mei – câte un sac cu pâine pentru porci – și plecam înapoi cu ouă, cărniță de pui, tăiam porcul și toate celelalte, iar gospodăria noastră funcționează la fel. Am păstrat-o”.
Actorul va fi depus la „a doua lui casă”
Trupul lui Mircea Diaconu va fi depus luni la Teatrul Nottara din Capitală, acolo unde a interpretat numeroase roluri, dar pe care l-a și condus o bună perioadă, rămânând în sufletul său drept teatrul unde și-a exercitat meseria cel mai mult. Cei care vor să își ia rămas-bun de la actor o pot face între orele 12:00 și 16:00.
Stefan Banica: „M-am intristat, fără cuvinte, când am auzit astăzi că Mircea Diaconu nu mai e printre noi. Cu două zile in urmă, mă uitam pe youtube, într-o pauză de filmări, la „Scrisoarea pierdută”, pusă de Liviu Ciulei la Teatrul Bulandra, exact la prima scenă, în care apar Brânzovenescu și Farfuridi, jucați de Mircea Diaconu și Dem Radulescu. Deși am vazut-o de zeci de ori, râdeam și mă bucuram cu aceeași poftă.
Erau geniali! Consider că Mircea Diaconu a fost și rămâne un uriaș actor în film și în teatru, poate primul actor din filmul românesc care a abordat stilul “minimalist“, cum se spune în filmul de azi. Dumnezeu să-l odihnească! Se duce să completeze în ceruri distribuția fabuloasă din „Scrisoarea pierduta”. Drum lin printre stele …”