Last Updated on decembrie 14, 2024
Călin Georgescu face audiență dar nu aduce bani. El a atacat în numeroase rânduri companiile străine, le-a amenințat chiar cu naționalizarea, astfel, nu este de mirare, că nimeni nu vrea să-și asocieze banii cu el.
Creșterea Realitatea PLUS este fără precedent în istoria măsurată a audiovizualului nostru. De la 80.000 de telespectatori în vârstă de peste 18 ani în noiembrie, a ajuns la 255.000 în decembrie, în medie pe zi.
În lunile septembrie-octombrie, Realitatea PLUS era la nivelul Digi 24, cu 50.000 de telespectatori în medie pe zi, pe universul 18+, în toată țara. Antena 3 CNN avea o audiență de trei ori mai mare, 150.000 de oameni, iar România TV înregistra aproape 190.000 de telespectatori, cvadruplu față de Realitatea, scrie Hotnews.
În primele 12 zile din luna decembrie, clasamentul s-a răsturnat. Realitatea a decolat, arată cifrele de audiență consultate de HotNews. Postul a depășit atât Digi24, cât și Antena 3 CNN. Doar România TV a rămas un pic în fața Realitatea PLUS, cu 264.000 vs 255.000 de telespectatori.
Candidatul Călin Georgescu a apărut la televizor exclusiv la emisiunile realizate de Anca Alexandrescu pe Realitatea PLUS. În rest, el n-a participat la conferințe de presă sau la alte emisiuni TV live, fiind prezent doar la câteva emisiuni online. A preferat mesajele preînregistrate și difuzate online.
Prezența lui Georgescu a adus audiențe foarte mari pentru Realitatea. Doar filme mitice în România, precum ”Singur acasă”, difuzat tradițional în decembrie de ProTV, au reușit să-l depășească.
Analiză BBC: „României i-a trecut glonțul pe la ureche”. De ce au rezonat, totuși, românii cu mesajele bizare ale lui Călin Georgescu
TikTok a fost clar portavoce pentru mesajele naționaliste, religioase și uneori de-a dreptul bizare ale candidatului Călin Georgescu, însă alegătorii români sunt cei care au rezonat cu mesajele lui, scrie, de la București, corespondenta BBC pentru Europa de Est. În analiza BBC, jurnalista arată cum nemulțumirile românilor privind actuala clasă politică și frica de un război cu Rusia, au făcut România mai vulnerabilă la strategiile rețelelor pro-ruse de a influența scrutinul, scrie Antena 3.
Românii sunt încă șocați de anularea, în ceasul al 12-lea, a alegerilor prezidențiale, după acuzații de interferență „masivă” și „agresivă” a Moscovei pentru a manipula votul în favoarea unui candidat.
„României i-a trecut glonțul pe la ureche. Dar a fost foarte aproape. Dacă Moscova poate face asta în România, o țară profund anti-Rusia, înseamnă că o pot face oriunde ”, a avertizat Mircea Geoană, fost candidat la prezidențiale.
În timp ce campania lui Călin Georgescu a fost amplificată masiv de Tik Tok, românii au rezonat totuși cu mesajele naționaliste, religioase și uneori de-a dreptul bizare ale candidatului de extremă dreaptă, scrie în analiza BBC.
În ziua în care ar fi trebuit să aibă loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, corespondenta BBC a fost la București, unde l-a urmărit pe Călin Georgescu, în fața unei secții de votare închise, denunțând anularea votului drept „un abuz și o crimă”. A fost întâmpinat de o mână de fani.
„Oamenii de aici nu sunt mulţumiţi de actualul regim. Ei nu au făcut absolut nimic timp de 35 de ani. Doar câteva borduri noi, atâta tot”, a spus o pensionară corespondentei BBC.
Sărăcia, în special discrepanţa dintre viaţa rurală şi cea urbană, este o cauză majoră a resentimentelor de aici, alături de o percepţie a corupţiei din rândul elitei, notează BBC.
Aparența de lider de cult religios a lui Georgescu îi atrage pe români, se arată în analiza BBC. De asemenea, promisiunile legate de revenirea suveranității și a mândriei naționale funcționează bine.