Last Updated on decembrie 6, 2024
În urma acestei decizii se anulează rezultatele din primul tur, iar alegerile prezidențiale se reiau de la zero. Guvernul trebuie să stabilească o nouă dată a alegerilor. Rămâne de văzut dacă CCR va valida o nouă candidatură a lui Cîlin Georgescu s-au va fi eliminat din cursa electorală, așa cum a păți Diana Șoșoacă.
„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, şi-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât urmatoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul
2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în
anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică. Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată într-un comunicat de presă transmis de CCR, conform Digi 24.
Decizia vine după ce președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate în CSAT în 28 noiembrie.
SRI precizează faptul că Georgescu Călin a declarat la Autoritatea Electorală Română ”zero lei buget de campanie electorală”, respectiv că nu a cheltuit nicio sumă.
Cu toate acestea, a fost identificat un utilizator al acestei rețele, care ”a realizat donații de peste un milion de euro”.
Au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş, scrie Hotnews.
Sesizările au venit după ce desecretizarea rapoartelor înaintate CSAT de către serviciile de securitate, care orbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”.
Însă CCR a transmis în cursul serii de joi că „poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”.