Last Updated on noiembrie 18, 2024
(Vremea la Brașov)
Meteorologii anunță că un vortex polar se va răspândi din nord, ducând la un model semnificativ și progresiv: dezvoltarea mai multor furtuni de zăpadă intense, care se vor deplasa rapid prin Europa și vor ajunge și în România. Sunt prognozate ploi, ninsori abundente și viscol, potrivit Severe Weather.
La Brașov sunt anunțate ninsori joi, vineri și sâmbătă, conform wheather.com. O depresiune superioară extinsă va apărea deasupra Europei, din cauza intruziunii de vreme mult mai rece din regiunea arctică spre sud. Lobii acesteia se vor roti pe continent până la sfârșitul acestei luni, provocând sisteme frontale intense cu ninsori abundente și vânturi puternice, scrie Antena 3.
Astfel, restul lunii noiembrie va fi caracterizat de un model meteo mult mai dinamic, cu multiple furtuni de iarnă intense care vor traversa continentul.
În această duminică, satelitul privind vaporii de apă și masa de aer din Europa și din Atlantic a dezvăluit un model stabil deasupra Oceanului Atlantic și a Groenlandei. O depresiune mare se consolidează deja în nordul Europei, iar masa de aer rece se răspândește treptat între acesta și continent.
Vortex polar peste România. Când vin ninsorile și viscolul
În timp ce frontul rece principal se va deplasa rapid spre est miercuri și va fi târât spre Alpi și Balcani, condițiile din apropierea nucleului depresiunii de suprafață vor fi intense.
Ninsori abundente se vor dezvolta pe partea rece a sistemului frontal pe măsură ce acesta se deplasează spre sudul Suediei miercuri dimineața. Advecția caldă din fața depresiunii se va extinde în regiunea baltică, dar masa de aer va rămâne suficient de rece pentru a susține zăpada cel puțin deasupra Estoniei inițial.
Joi, centrul depresiunii se va maturiza și va începe să slăbească în timp ce se deplasează spre est în țările baltice. Va fi o zi rece, cu averse de zăpadă răspândite în regiune. Ninsorile abundente vor continua mai la nord, datorită advecției de masă de aer umedă din vestul Rusiei.
S-ar putea acumula multă zăpadă în vestul Alpilor și în țările balcanice, inclusiv Austria, Ungaria și vestul României. Cu toate acestea, depinde de direcția pe care o va lua depresiunea secundară de suprafață. O traiectorie mai nordică ar aduce o advecție caldă mai puternică și mai multe precipitații sub formă de ploaie. În schimb, traiectoria mai sudică ar aduce vreme mai rece și mai puțină zăpadă, deoarece umiditatea principală rămâne deasupra Balcanilor.
Spre sfârșitul săptămânii, va veni o masă de aer mai cald în sudul Europei și spre Peninsula Balcanică.
În săptămâna 18 – 25 noiembrie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea vestică a ţării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale, iar cantităţile de precipitaţii pentru acest interval vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice şi nord-vestice, scrie G4Media.
În săptămâna 25 noiembrie – 2 decembrie 2024, temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil uşor mai coborâte în jumătatea vestică a ţării, în timp ce cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.