Last Updated on noiembrie 2, 2024
Dana, Gabi şi Alexandra sunt printre primii români care şi-au pierdut viaţa în inundaţiile catastrofale. Familia era stabilită de mai bine de 20 de ani în Spania, iar în urmă cu doar trei ani reuşiseră să cumpere casa din Valencia.
În garaj şi-au pierdut vieţile cel puţin şapte persoane, ne spun localnicii. Printre victime s-ar număra şi o familie de trei români. Toţi au coborât să-şi scoată maşinile când apa avea doar câţiva centimetri. În câteva minute însă, viitura a venit cu putere şi i-a prins înăuntru într-o capcană a morţii. “Noaptea când au venit salvatorii. lumea striga că acolo este lume, dar nu puteau să intre la ei pentru că erau maşini blocate acolo”.
Familia Socol locuia în cartierul La Torre, aflat la sud de centrul oraşului. În casa lor, luminile au rămas aprinse şi masa pregătită pentru cină, notează publicaţia spaniolă ABC. Rudele din România sunt şocate. “Acolo s-au căsătorit, acolo şi-a făcut familie. Am plâns, vă daţi seamă. Nimănui nu-i venea să creadă. Aşteptau să facă ADN-urile lui să poată să facă reconstituire şi să-i recunoască”, au declarat rudele familiei, potrivit Observator.
Înmărmuriţi de tragedie sunt şi vecinii lor din Valencia. Mihaela locuieşte pe aceeaşi stradă cu cei trei şi crede că doar norocul a făcut să nu aibă aceeaşi soartă. “Eu am ajuns de la muncă cred că cu o jumătate de oră înainte. A fost o chestie de jumătate de oră de când a început apa să intre până când ce maşinile deja pluteau”, a declarat Mihaela Bărbulescu, un român stabilit în Peninsula Iberică.
Victor şi Iuliana au venit şi ei în Spania în urmă cu 17 ani în căutarea unei vieţi mai bune. Spun că n-au văzut niciodată un asemenea prăpăd. “Ne-a sunat o vecină care stă peste drum de blocul nostru: Ieşi afară! Ieşi afară să te uiţi pe balcon. Când am ieşit pe balcon şi ne-am uitat apa era deja până la genunchi. Curgeau maşinile odată cu apa”, a mărturisit Victor Kovacs, român stabilit în Spania.
“Tot ziceam se opreşte, se opreşte. Nu se poate, nu se poate”, a spus Iuliana Lepădat român stabilită în Spania.
Radu nu a stat pe gânduri şi s-a aruncat în şuvoaie pentru a salva vieţile vecinilor săi. “Apa era până în gât. Am intrat să salvez pe cineva că se îneca. Am reuşit să-l scoatem, l-am tras cu funia şi l-am scos afară, l-am urcat pe scara blocului”, a povestit Radu Aldea, român stabilit în Spania.
Alina este mai norocoasă. Zona în care locuieşte a fost ferită de dezastru. “A fost deviat râul Turia care curgea prin mijlocul oraşului, pe centură. Dacă nu s-ar fi întâmplat asta, am fi fost în aceeaşi situaţie ca oraşele şi satele din sud care sunt izolate, cu drumurile distruse, cu calea ferată distrusă. A fost un tsunami. Un tsunami care a înghiţit toata zona de sud a Valenciei”. Românii sunt cea mai mare comunitate străină din Valencia, cu aproximativ 100 de mii de persoane.
Doar ambulanțe și mașini de pompe funebre mai circulă. Oamenii stau la cozi pentru apă și mâncare
Inundațiile devastatoare din Spania au lăsat în urmă multă durere. Peste 200 de oameni au murit, iar în zonele măturate de viituri, circulă doar ambulanțele și maşinile de la serviciile funerare. Printre persoanele decedate se află și un cetățean român, iar alți trei români, cu cetățenie spaniolă, au fost confirmați decedați după ce au fost prinși de apă într-un garaj. Situația rămâne extrem de gravă, cu sute de persoane încă dispărute, printre care și 15 români. “Sunt efectiv ziduri de mașini peste care nu poți trece, mașini puse unele peste altele pe străzile înguste din Catarroja”, relatează Laurențiu Rădulescu, trimisul special Antena 3 CNN în Spania.
Localnic: “Nu avem apă, nu avem lumină. Sunt persoane în vârstă blocate în casă din cauza maşinilor”.
Unii au avut curajul să se întoarcă în zonele de unde s-au mai retras apele… Au avut un șoc.
Localnic: “(n.r. Viiturile) mi-au luat tot ce aveam, nu mai am absolut nimic acum. Am rămas în stradă, nu mai am nimic, nu mai am alte bunuri, nu mai am nimic… ”
Locanic: “Oribil, pură frică… Eu și părinții mei am încercat să ferim casa de inundații, a fost un iad total. Suntem distruși mental.”
Cozile de oameni care aşteaptă ajutoare, pâine, apă, se întind pe mai bine de câteva sute de metri.
Femeie: “Am fost îngrijorată de băiat, l-a prins în mașină. A stat agățat toată noaptea de un stâlp de lumină”.