Last Updated on octombrie 31, 2024
Brașovul a apărut din nou în National Geographic. Publicația dedică Transilvaniei un nou articol: „De ce românii primesc vizitatori în bucătăriile lor”. „De-a lungul munţilor Transilvaniei, sătenii îşi deschid casele pentru oaspeţi, gătind reţete care vin de-a lungul generaţiilor, bogate în produse agricole, ierburi de grădină şi brânzeturi şi vin făcute manual”. Aşa începe articolul semnat de Tom Burson, care a venit în România pentru a experimenta mâncarea şi bucătăria tradiţională din Transilvania.
După ce a trecut printr-o experienţă culinară în localitatea Apold, din judeţul Sibiu, redactorul National Geographic s-a îndreptat spre judeţul Braşov. Iată ce povesteşte reporterul prestigioasei publicaţii despre ce a găsit în judeţul Braşov:
„Următoarea mea oprire este Braşov, la câteva ore de mers cu maşina spre sud (n.r. de la Apold), o călătorie care ia forma unei cărţi cu imagini pastorale.
Oile care păşesc pe coastele munţilor şi câinii ciobanesc se opresc pentru a respira pe marginea drumului. Trec pe lângă tarabele care vând lapte crud, brânzeturi şi gemuri. Se pare că la fiecare câteva minute există un sat nou cu o biserică fortificată remarcabilă din piatră şi case săseşti bine conservate.
Trec prin munţii Bucegi pentru o oprire rapidă la un nou restaurant pe deal numit Stup, în cadrul Hotelului Matca. Terasa sa panoramică este un motiv suficient pentru a trece, cu toate acestea, bucătarul Zsolt Deak foloseşte decorul spectaculos pentru a inspira meniul său neoromânesc. Îmi păstrez comanda simplă şi mă ţin de aromele pădurilor din jur, optând pentru o rulada umplută cu ciuperci servită cu ciuperci umplute cu usturoi şi, firesc, un piure de ciuperci.
Ciupercile au fost căutate pe proprietate, iar scopul bucătarului Deak este de a captura „pământul” în fiecare fel de mâncare. El reuşeşte. Ciupercile au gust de carne şi puţin de nucă, aducând în farfurie un element de lemn”, scrie Tom Burson în National Geographic, conform bzb.ro.
După experienţa de la Şimon, redactorul National Geographic pleacă spre Braşov. „Ajunşi la Braşov în acea seară, soarele apune, făcând faţadele pastelate ale oraşului să explodeze puţin mai mult. Renumită în mare parte pentru că este poarta de intrare către Castelul Bran – legendara casă a lui Dracula – moştenirea mistică a Braşovului ademeneşte iubitorii de groază şi pasionaţii de istorie, dar restaurantele locale au o moştenire mai tangibilă. Mă îndrept spre «X», un restaurant specializat în servitul raţei de la cap la coadă, unde proprietarul Emese Gábor este un veterinar devenit cârciumar.
Pentru început, primesc un «fund de tăiat» plin de mezeluri, cu mousse de ficat de raţă, piept de raţă afumat şi o gamă largă de brânzeturi, inclusiv urdă – răspunsul Transilvaniei la ricotta. Pieptul de raţă are o afumare care îi intensifică aroma de vânat.
Urmează o supă de raţă pe care Emese o găteşte folosind oasele păsării, cu o găluşcă de gris. Urmează pulpa de raţă prăjită, servită cu sos de coacăze roşii şi piure de conopidă, o combinaţie dulce-acrişoară emblematică a regiunii.
Pentru desert, există vargabéles, un cheesecake local cu tăiţei, preparat din fire subţiri de fettuccine de casă, pe care Emese o îmbracă cu un amestec de caş de brânză, stafide şi ouă, stratificate împreună şi coapte până când sunt crocante şi servite cu gem. Rezultatul este surprinzător de uşor, deloc prea dulce şi delicios de reconfortant”.
„Toţi gătim acest tip de mâncare acasă”, i-a spus bucătarul Emese. Acest sentiment este unul împărtăşit de autoarea Irina Georgescu. „Dacă te concentrezi doar pe restaurante, atunci nu îţi vei face toată ideea despre ce este bucătăria transilvăneană”, i-a spus autoarea cărţilor de bucate.
Dorian Lungu: „Conceptul Gastro Local a ajuns să fie prezentat și în prestigioasa publicație National Geographic.
O idee plecată din comuna Vama Buzăului, județul Brașov. Cu ZERO finanțare, numai cu muncă voluntară și puțină viziune. Dar cu oameni de nădejde, parteneri adevărați, privați și publici deopotrivă și multă…perseverență.
Poate îmi spuneți câte proiecte similare cunoașteți, câți bani au înghițit și ce impact real au adus țării și mediului rural.
Și poate ajunge viziunea asta și la cei care ne pot susține să o finanțăm corespunzător.
Că de fușereală, gargară și strategii pe hârtie, m-am cam săturat.
Și nu cred că sunt singurul”
În toată țara sunt acum 316 puncte gastronomice locale. Cele mai multe sunt în Brașov, Tulcea și Sibiu, scrie Stirile Pro Tv.