Junii Brașovului vă invită la vechi obicei, sâmbătă, 19 octombrie

Last Updated on octombrie 16, 2024 Junii Brașovului vă invită la vechi obicei, sâmbătă, 19 octombrie 1

Junii Brașovului vă invită la îngroparea Vătafului, un vechi obicei. Aceasta traditie straveche reprezintă un obicei al junilor care isi îngroapă vataful, din pct. de vedere spiritual, având crezul ca acesta va reinvia mai viguros si va conduce pe viitor ceata de juni. Societatea Junilor Dorobanți vă invită să îi fiti alături pe „ultimul drum” vătafului nostru în data de 19 octombrie 2024, în curtea Biserici Sf. Nicolae din Scheii Brașovului, începând cu ora 10.00.

Obiceiul se petrece astfel:
Vataful este legat pe o scara si este purtat de juni din curtea bisericii pana la “Podul Dracului” (o locatie in Scheii Brasovului) unde procesiunea se incheie cu o negociere despre ce si cat va da de baut si de mancat vataful.
Unul dintre juni imita un preot, doi juni poarta doua festile aprinse, iar un june duce cadelnita cu tamaie.
Pe drum, junii Dorobanti se opresc la fiecare rascruce de drumuri, unde junele care intrepreteaza rolul preotului tine cuvantari cu haz despre vataful care este legat fedeles pe o scara.

Pe tot parcursul, vataful este hatanat pe scara, este intors cu fata in jos, are pe chept si pe la picioare urzici si o coroana putrezita, iar in fata cortegiului sunt doi muzicanti cu acordeon si saxofon impreuna cu un june care poarta o cruce de lemn pe care este scris numele ponosit al vatafului cu un an fictiv de nastere. De la “Podul Dracului” junii impreuna cu vataful merge in locatia aleasa din vreme unde petrec impreuna cu junitele lor pana tarziu in noapte.

Sezatoare in Scheii Brasovului: „Săptămâna aceasta, șezătoarea urbană din Șchei va avea loc de această dată joi, 17 octombrie, de la orele 17.00.
Așadar, Muzeul de Etnografie Brașov vă invită la șezătoarea organizată împreună cu grupul Șezătoare în Șcheii Brașovului, joi, de la orele 17.00, la parterul Casei Junilor, din strada Prundului 1.

Junii Brașovului vă invită la vechi obicei, sâmbătă, 19 octombrie 2 Junii Brașovului vă invită la vechi obicei, sâmbătă, 19 octombrie 3
În fiecare săptămână, doritorii se pot alătura șezătorilor cu lucrul de mână, iar participarea la aceste întâlniri este gratuită, în baza înscrierii prealabile (prin mesaj pe whatsapp sau telefonic, la 0762633745)”

Previous Story

Brașov. Începe construcția grădiniței din Avantgarden. Va avea 5 grupe, pentru un total de 90 de copii