Un cuplu de britanici a sărbătorit nunta de aur pe Transfăgărășan. În urmă cu 50 de ani au venit în România dar drumul era în construcție

Last Updated on octombrie 10, 2024 Un cuplu de britanici a sărbătorit nunta de aur pe Transfăgărășan. În urmă cu 50 de ani au venit în România dar drumul era în construcție 1

Momentul a fost unul special, pentru că Denise și Michael Spelman au venit în România în luna de miere în urmă cu 50 de ani, dar la acele momente Transfăgărășanul era în construcție și nu au reușit să-l străbată. Ghidul de turism Nicoleta Ocneriu a fost cea care i-a îndrumat marți în călătoria lor și cea care le-a făcut publică povestea, relatează Turnul Sfatului.

Ei aveau notat într-o carte de ghid că Transfăgărășanul nu va fi deschis publicului, dar au venit chiar și așa pentru că și-au dorit foarte mult. S-au dus la acele momente la Dunăre, la Sighișoara. Au ales la acele vremuri România pentru că era un loc necunoscut încă, în care ajungeai destul de greu”, a spus Nicoleta Ocneriu pentru Turnul Sfatului.

Timpul a trecut, cei doi au patru copii, iar visul de a străbate Transfăgărășanul s-a împlinit acum, la 50 de ani de la căsătoria lor.

„A fost un moment extraordinar, m-am emoționat, nu am putut să mă abțin să nu postez pozele cu ei până la finalul turului. Au venit în patru octombrie în Sibiu, mi-au luat numărul dintr-un book guide care m-a recomandat, iar ieri am avut întâlnirea cu ei. Au fost foarte fericiți, glumeau, erau atenți, iubitori, se țineau de mână”, a concluzionat aceasta, conform  Tribuna.

Fost militar care a participat la construcția Transfăgărășanului: „Porneam buldozerele și la minus 25 de grade”
Durata construcției drumului a fost de 44 de luni, cuprinse în perioada 1970 – 1974, realizându-se un ritm mediu anual de 25 de kilometri. Unicitatea drumului este reprezentată și de faptul că acesta parcurge toate formele de relief, având sectoare mai mari în zonele montane alpină și subalpină, care ating altitudinea de 2042 de metri, la ieșirea din tunelul „Capra – Bâlea”, lung de 887 de metri.

Vince Deszo a primit ca sarcină coordonarea activității de funcționare a compresoarelor și a buldozerelor, folosite la construcția drumului. „Trebuia să reparăm și să asigurăm funcționarea tuturor acestor utilaje. Aveam 40 de motocompresoare și, la un moment dat, peste 10 buldozere care trebuiau să funcționeze chiar și la minus 25 de grade Celsius”, spune acesta, potrivit Libertatea.

Previous Story

Brașov. Stadiul lucrărilor la Magistrala de cale ferată M300 Brașov-Apața

Next Story

Tinerii se lasă greu duși de acasă. Fetele pleacă primele, băieții stau cu părinții chiar și la 30 de ani