Vine Furtuna Cassandra. Lucian Sfîcă, doctor în climatologie: „Va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic. Este posibil să genereze și nuclee secundare la nivelul țării noastre”

Last Updated on octombrie 4, 2024 Vine Furtuna Cassandra. Lucian Sfîcă, doctor în climatologie: „Va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic. Este posibil să genereze și nuclee secundare la nivelul țării noastre” 1

Se anunță iar ploi masive în România și Europa. Potrivit presei elene, un ciclon numit Cassandra este de așteptat să lovească vineri Grecia, după ce a lovit nordul Italiei și părți din Balcanii de Vest. Potrivit unui buletin de urgență al serviciului național de meteorologie al Greciei, EMY, Cassandra va aduce ploi, tunete și fulgere în vestul și nord-vestul Greciei, începând de vineri după-amiază și până sâmbătă noaptea.

Ciclonul ar putea lovi și România, susține Lucian Sfîcă, doctor în climatologie, care predă la Facultatea de Geografie și Geologie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

De această dată, cauza precipitațiilor va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic, format în leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei. Îl vom recunoaște pe hărțile sinoptice prin valorile joase de presiune din centrul său, care vor coborî cel mai probabil sub 1000 hPa până la pătrunderea în Peninsula Balcanică în zona dalmată, dar și prin sistemul frontal clasic, cu front cald și rece ce separă masa de aer cald mediteraneană de cea rece maritim polar pătrunsă pe lângă vestul lanțului alpin în vestul Mediteranei.

Cel mai probabil, ciclonul va urma o traiectorie panonică, ce lasă precipitații în principal în vestul țării, dar este posibil să genereze și nuclee secundare la nivelul țării noastre”, scrie Lucian Sfîrcă, conform Antena 3.

Potrivit Eumetnet, deja sunt coduri roșii de viituri în Italia, zona Emilia Romgna, precum și coduri portocalii. De asemenea, se anunță cod roșu de ploi abundente vânt puternic în Croația, peste 150 litri/mp, rafale de peste 120 km/h, cod roșu de ploi abundente în Serbia, cod portocaliu de ploi și vijelii în Grecia, Slovenia, Bulgaria.
Deși presa din Grecia vorbește despre ciclonul Cassandra, acesta nu a primit oficial un nume.

Vremea se răcește din nou. Elena Mateescu, ANM: Vom vorbi de ploi în majoritatea regiunilor
Astăzi este ultima zi cu temperaturi de vară pentru că în zilele următoare vin furtunile în mare parte din țară. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat care sunt zonele afectate, precizând că deja a fost emis primul Cod Galben de furtuni.

”În această dimineață au fost emise patru mesaje meteorologice, o informare meteorologică ce va fi valabilă până luni seara, la ora 21:00, pentru că la acest sfârșit de săptămână și chiar debutul săptămânii următoare vom vorbi de ploi în majoritatea regiunilor, astfel încât cantitățile de apă să se situeze între 20-30l/mp, pe arii restrânse peste 40-50 l/mp, dar și intensificări ale vântului cu viteze de 40-50km/h în general.

De altfel, din punctul de vedere al primului Cod Galben pentru zona Banatului, sudul Crișanei și Carpații Meridionali, un Cod Galben până în această seară, la ora 21:00, cu viteze terestre la rafală care pot depăși 70-80km/h”, spune Elena Mateescu, conform DCNews.

Vremea se răcește din nou începând de duminică
„Celelalte două mesaje vizează în special cantitățile de precipitații, averse însemnate cantitativ, la început în sudul Banatului, vestul și nordul Olteniei, dar și în partea de vest și sud-vest a Transilvaniei, după care jumătatea estică a țării, averse care vor cumula 20-30l/mp, izolat peste 40-50l/mp.

Din punct de vedere termic, astăzi va fi foarte cald, 20 de grade, posibil până la 29, chiar 30 de grade în sud. La această oră deja sunt deja 26 de grade la Călărași și Fetești, în partea de sud-est a țării, sâmbătă un ecart între 16…18 grade în regiunile intracarpatice, în timp ce în sud-est vor mai fi posibile valori de 28…29 de grade, dar duminică și luni o vreme rece, cu maxime doar între 10 până la 21-22”, a mai explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Previous Story

Brașov. Începe Caravana TIFF Unlimited, la Centrul Cultural Reduta, Cinema One Laserplex din Coresi Shopping Resort și la Centrul Cultural Apollonia

Next Story

Un bătrân de 81 de ani a împins pe scări o femeie care cobora cu bebeluşul în cărucior