Last Updated on iulie 17, 2014
Tatian Diaconu, managing director al Immochan România, divizia de dezvoltare imobiliară a grupului Auchan, spune că este dificil pentru un proprietar de centre comerciale să umple 130 de spaţii cu magazine deoarece numărul retailerilor cu acoperire naţională este scăzut, iar o bună parte dintre aceştia nu se extind în perioada actuală.
„Din calculele noastre, în România sunt în prezent în jur de 200 – 220 de chiriaşi cu acoperire naţională, iar noi în proiectul de la Braşov avem 130 de spaţii. Dacă îi dai deoparte pe cei care nu sunt în expansiune şi pe cei care au deja un magazin în Braşov, îţi dai seama că trebuie să semnezi cu toţi ceilalţi şi să mai aduci şi alţi retaileri din afară. Am început să lucrăm alături de colegii noştri de la Immochan de pe alte pieţe să atragem branduri care au depăşit cu bine criza şi au curajul de a investi acum în altă parte”, a declarat sursa citată.
Un prim brand străin pe care cei de la Immochan au reuşit să îl atragă pe piaţa locală este retailerul de articole sportive Decimas din Spania, o reţea cu circa 380 de magazine care va deschide un magazin de 600 de metri pătraţi la Braşov. Prin această mutare, cei de la Immochan atrag în România un competitor pentru Intersport şi Hervis, dar şi pentru Decathlon, lanţ de magazine ce face parte din acelaşi grup controlat de familia franceză Mulliez, dar care deţine deja un magazin în Braşov şi nu a decis să deschidă o a doua unitate în oraş.
Data deschiderii rămâne martie 2015
„Mai avem nouă luni ca să reuşim proiectul acesta. Ţinând cont de graficul de plăţi, circa 60% din mall este construit, structura este aproape finalizată, iar până la sfârşitul lunii august ne aşteptăm ca întregul proiect să fie închis, astfel că ne menţinem decizia de a deschide în luna martie a anului viitor. Mai avem câteva mărci pe care dorim să le aducem, reţele care uşor prind încredere în România şi în potenţialul ţării”. Diaconu spune că pe şantierul de la Braşov sunt în prezent circa 400 de oameni, lucrările fiind realizate de firmele Bog’Art şi Conarg.
Centrul comercial Coresi, primul de asemenea dimensiuni din Braşov, îşi propune să aibă o anvergură regională şi să atragă vizitatori şi din localităţile aflate la o oră de mers cu maşina, obiectivul fiind ca în trei-patru ani proiectul să ajungă la 10 milioane de vizitatori pe an, respectiv o medie zilnică de circa 27.000 de persoane.
În Braşov au mai fost anunţate cel puţin trei-patru proiecte comerciale noi de către investitori precum Echo Investment, Cora sau NEPI, dar deocamdată singurul mall la care se lucrează este cel dezvoltat de Immochan, care a alocat fonduri proprii pentru investiţiile din România.