Șefa ANM, explicații după ce ciclonul Ashley a „uitat” să mai vină. Elena Mateescu: „Dar nu am confirmat niciodată din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie că ciclonul Ashley este în desfășurare”

Last Updated on septembrie 30, 2024 Șefa ANM, explicații după ce ciclonul Ashley a „uitat” să mai vină. Elena Mateescu: „Dar nu am confirmat niciodată din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie că ciclonul Ashley este în desfășurare” 1

Autoritățile încearcă să explice lipsa ciclonului Ashley care a dus la plecarea a 5.000 de persoane de la casele lor.
Elena Mateescu a transmis că Administrația Națională de Meteorologie nu a anunțat niciodată că ciclonul Ashley este în plină desfășurare în aceste zile, ci ar fi fost vorba despre o activitate ciclonică.

De asemenea, directorul ANM a explicat care este motivul din spatele acestor cantități de apă mari care s-au înregistrat în luna septembrie și ce influență are bazinul Mării Negre în această situație.
Dar nu am confirmat niciodată din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie că ciclonul Ashley este în desfășurare. El este primul pe o listă, în așteptare, a serviciilor meteorologice britanice, olandeze și irlandeze, care dau denumirea unor astfel de evenimente extratropicale.

Noi am spus că este o activitate ciclonică, o să urmăriți comunicatele Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care, ca urmare a unei Mediterane foarte calde, până la urmă la contactul cu o masă de aer mai rece de la latitudini nordice, pe un fond de vreme foarte caldă preexistent, poate să determine cantități mari de precipitații și în zona țării noastre, în condițiile în care un aport suplimentar de umezeală îl are și bazinul vestic al Mării Negre”, a spus directorul ANM, conform spynews.ro.

Aşteptăm un nou episod de tipul ciclonului Boris. De data asta se pare că se va numi Ashley”, declara Mircea Fechet, ministrul Mediului. “Ciclonul Ashley nu a existat niciodată. Ţara noastră a fost traversată de un front atmosferic a cărui origine este într-adevăr legată de un ciclon care se află însă mult la nord de ţara noastră“, explică Florinela Georgescu, meteorolog.

Reporter Observator: Domnule ministru, a fost sau nu a fost Ashley?
Mircea Fechet, ministrul Mediului: Numele? Oficial nu a fost. Însă pentru că în România toată lumea vorbea de ciclonul Ashley la fel cum toată lumea vorbea până nu demult de ciclonul Boris, am preferat să încercăm să comunicăm cât mai bine.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a menționat luni, 30 septembrie, într-o declarație acordată Digi24.ro, că s-ar putea să existe un ciclon în perioada 2024-2025 care va purta numele Ashley, dar că acesta se va forma în zona de Nord a Europei.

Despre fenomenele meteo de weekendul trecut, expertul consultat de Digi24.ro a subliniat că nu se pot numi ciclon, ci doar „precipitații intense”. Pentru perioada 27-29 septembrie, prognozele arătau că s-ar putea să fie precipitații de până la 100 de litri pe metru pătrat.

Meteorologii când fac prognoze folosesc niște simulări ale vremii, se numesc modele numerice de prognoză (…) Toate aceste modele, cu care meteorologii își fac prognozele de zi cu zi, au arătat că vor fi niște precipitații foarte intense, exact în zona în care au dat cod portocaliu.

Deci din punctul lor de vedere, acest lucru era adevărat, adică se putea întâmpla. Problema a fost că nu a plouat din câte îmi dau seama, exact cât au spus ei, asta e clar (…) N-aș da vina pe meteorologi, nu au greșit, materialele pe care le aveau, asta indicau”, a subliniat Bogdan Antonescu.

Previous Story

Dana Rogoz și-a serbat ziua de naștere în Poiana Brașov: „Cel mai draguț moment al zilei de ieri a fost plimbarea de dimineața prin pădure”