Elevii fentează regula care interzice telefonul mobil la şcoală. Director: “Excluşi pentru 1.200 cât sunt ei la liceu, să îi pot asigura, logistic nu se poate, nu am nici unde, nici personal”

Last Updated on septembrie 19, 2024 Elevii fentează regula care interzice telefonul mobil la şcoală. Director: "Excluşi pentru 1.200 cât sunt ei la liceu, să îi pot asigura, logistic nu se poate, nu am nici unde, nici personal” 1

Profesorii nu prea par încântați de legea care interzice telefoanele la cursuri, pare că nu doresc să-și bată capul cu confiscarea astfel că fiecare școală și-a făcut propriile reguli. S-a spus că elevii nu au voie în pauze cu telefonul dar li se permite, în alte școli li se permite chiar accesul în clasă cu telefonul, primesc doar mustrare dacă îl folosesc.

Aşa arată primele momente dintr-o pauză a elevilor din clasa a douăsprezecea: “Se bulucesc la dulap”. Au acces doar între ore la telefoanele mobile, aşa că se bulucesc la dulap să le recupereze. La şcoala gimnazială şi primară, elevii predau dispozitivele la prima oră profesorului de serviciu.

Un dulap este special amenajat pentru depozitarea telefoanelor mobile. Şi chiar dacă elevii au multe apeluri pierdute în timpul orelor, aceştia nu au voie să răspundă la telefon decât la finalizarea cursurilor, atunci când dulapul se va descuia.

Pe sub bănci mai au câte un telefon şi se mai uită pe TikTok… Nu mi se pare normal să confişte şi ceasurile smartphone. Nu pot să mă conectez la WiFi că nu ştiu parola şi nici nu pot să mă conectez pe YouTube, doar mă uit la ceas”, spune un elev.

Legea Educaţiei Naţionale interzice telefoanele mobile pe durata desfăşurării cursurilor. Dacă asta înseamnă pe durata întregii zile sau doar în pauze depinde de interpretarea fiecărui profesor. Statutul elevului prevede şi excepţii, ca de exemplu, pauzele.

Nu pot fi folosite în timpul orelor de curs, iar utilizarea lor în pauză este văzută în regulamentul intern al unităţii de învăţământ“, a declarat Florin Lixandru, secretar de stat, Ministerul Educaţiei. “Nu este nicio greşeală. Mi se pare normal, la plecare, copilul să intre în posesia telefonului, pentru că venim la şcoală să învăţăm, să fim atenţi”, adaugă el.

În realitate, elevii spun că nimeni nu respectă regulile. Unii chiar au un telefon de rezervă, la dulap. Sunt directori care au decis să nu interzică telefoanele copiilor, dar să introducă sancţiuni dacă nu îl ţin închis în timpul orelor.

Excluşi pentru 1.200 cât sunt ei la liceu, să îi pot asigura, logistic nu se poate, nu am nici unde, nici personal. În momentul în care în timpul orei l-au deschis fără acordul profesorului, profesorul ia telefonul, îl aduce la secretariat, îl poate prelua doar părintele elevului minor. La trei sau la patru asemenea derapaje, va primi mustrare scrisă, după care mustrare scrisă cu scăderea notei la purtare”, a explicat Andreea Bodea, director Colegiul “I.L. Caragiale”.

În prima săptămână de şcoală, doar un singur părinte a fost chemat să recupereze telefonul copilului. Alţii însă se preocupă să comande lockere cât mai sigure de pe Internet, pentru că mulţi copii deţin smartphoneuri care costă peste 1.000 de euro.

Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile. Până acum, în vechiul regulament, aveau posibilitatea să îl folosească în pauze. Acum, practic, n-au voie nici pe timpul pauzelor”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, citat de Hotnews.

Previous Story

60 de tone de ajutoare. Braşovenii se mobilizează pentru a-i ajuta pe sinistraţii

Next Story

Brașov. Concert Budapest Gypsy Symphony Orchestra, sâmbătă, în Piața Sfatului