A apărut aplicația care te ajută să reciclezi fără să ieși din casă. Ambalajele SGR sunt luate direct de acasă

Last Updated on septembrie 22, 2024 A apărut aplicația care te ajută să reciclezi fără să ieși din casă. Ambalajele SGR sunt luate direct de acasă 1

Reverse PET, o soluție pentru cei care nu doresc să stea la cozile de la aparatele de reciclat. O companie din Iași a dezvoltat o aplicație care îi ajută pe români să scape mai ușor de ambalajele din Sistemul de Garanție-Returnare (SGR). Cei care doresc să facă bani pot merge să colecteze ambalajele de la domiciliile care nu au timp sau chef să stea la cozile de la aparatele de colectare.

Consumatorii vor putea pur și simplu să se întâlnească cu cei care doresc să câștige bani preluând aceste ambalaje de la domiciliu. Potrivit unui comunicat al companiei, prin aplicația Reverse PET utilizatorii pot solicita ridicarea de acasă a ambalajelor, a dozelor sau a sticlelor marcate cu simbolul SGR, informează romaniatv.net.

Aplicația Reverse PET este disponibilă gratuit atât pe Android, cât și pe iOS, iar cei care doresc să predea sticle către reciclare ( reciclatorii) trebuie doar să-și facă un cont cu adresa de e-mail. Ulterior, va trebui să introducă în aplicație numărul de sticle marcate cu simbolul SGR pe care dorește să le predea către reciclare și adresa de ridicare a sticlelor. Pentru fiecare sticlă astfel reciclată, reciclatorii vor primi 20 de bani, față de 50 cât este garanția pe care și-ar recupera-o dacă ar merge singuri la magazin pentru a preda ambalajele SGR.

În același timp, în aplicație se vor înregistra și utilizatori care vor ridica sticlele de la reciclatori (colectorii). Aceștia vor vedea pe hartă atunci când reciclatorii vor introduce sticle în aplicație și vor putea să le revendice. Cîștigul reciclatorilor este de 0.25 lei pentru fiecare sticlă reciclată sau mai mult în funcție de diferite campanii ale centrelor de reciclare, scrie economica.net.

Restul de 0.05 lei pentru fiecare sticlă vor rămâne la aplicație pentru a putea susține costurile de mentenanță și dezvoltare.

„Dezvoltarea aplicației a fost inspirată de Sistemul de Garanție Returnare (SGR), care nu doar facilitează reciclarea, ci și cultivă o cultură a responsabilității față de mediu în rândul românilor. Prin educație continuă și un mecanism simplu de returnare a ambalajelor, SGR transformă reciclarea dintr-o acțiune ocazională într-un obicei cotidian, ceea ce și noi dorim să încurajăm și să amplificăm prin intermediul aplicației Reverse PET”, anunță compania.

„Reciclarea nu ar trebui să fie o corvoadă, ci o oportunitate de a contribui la un viitor mai curat și mai verde”, a declarat Ion Bogatu, co-fondator Reverse PET. „Cu aplicația noastră, dorim să facem reciclarea accesibilă și atractivă pentru toți”, a declarat Bogdan Roșu, co-fondatorul Reverse PET.

Crește garanția pentru sticlele reciclate!
Autoritățile din România au anunțat că va crește garanția pentru sticlele reciclate! Garanția pentru sticlele din programul SGR ar putea să crească de la 50 de bani la 1 leu, însă numai în anumite condiții. Iată de când va intra în vigoare majorarea.

Din 2025, garanția pentru sticlele reciclate s-ar putea majora la 1 leu. Dacă se observă o scădere a procentului de reciclare, autoritățile din România vor lua măsuri pentru a stimula cetățenii să recicleze mai mult, oferind o recompensă mai mare, scrie bzi.ro.

Tot de anul viitor, o altă măsură luată în calcul va fi extinderea rețelei de puncte de reciclare, pentru a reducere cozile și a facilita un proces mai rapid de returnare a sticlelor și ambalajelor.

Legislația prevede că românii „pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianți pe teritoriul României, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat și fără a putea fi condiționați de prezentarea bonului fiscal în vederea recuperării garanției.”

Previous Story

Un Crăciun cu zăpadă şi un Revelion cu ploi. Prognoza de sărbători

Next Story

Tanti Luța, eroina care și-a salvat 20 de vecini de la înec. „Oamenii strigau în disperare că nu mai pot să trăiască şi să vină cineva să îi ajute. Şi i-am tras. 20 de persoane ne-am urcat aici în pod şi am supravieţuit”