Interzis la telefoane mobile pentru elevi și în pauze: „Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile”

Last Updated on septembrie 17, 2024 Interzis la telefoane mobile pentru elevi și în pauze: „Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile” 1

În acest an școlar, elevii nu mai pot folosi smartphone sau alte dispozitive electronice în timpul orelor de curs. Interdicția este prevăzută în noul statut al elevilor. În cazul celor care nu se conformează, profesorii vor putea să confiște dispozitivele. Mai mult, Ministerul Educației interzice elevilor să folosească telefoanele în timpul pauzelor.

Florian Lixandru, secretarul de stat în Ministerul Educației, a precizat că fiecare unitate de învățământ trebuie să pună la dispoziție un spațiu în care elevii să-și lase telefoanele mobile când intră la cursuri.

Conducerea unității de învățământ are obligația să asigure un spațiu în care elevii să depoziteze telefoanele, telefoane care nu pot fi folosite pe parcursul programului școlar – practic, ele ar trebui să fie depozitate la intrare și să își preia fiecare elev telefonul la plecare. Dacă se întâmplă ca un elev să fie prins cu telefonul asupra lui în timpul programului școlar, profesorul are posibilitatea să îi rețină telefonul și să i-l restituie la sfârșitul programului școlar”, a spus Florian Lixandru, conform Libertatea.

„Nu au voie nici pe timpul pauzelor”
Secretarul de stat în Ministerul Educației este ferm convins că interzicerea telefoanelor mobile, inclusiv în pauze, este o măsură benefică, în primul rând, pentru elevi, a căror atenție nu va mai fi distrasă.

Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile. Până acum, în vechiul regulament, aveau posibilitatea să îl folosească în pauze. Acum, practic, n-au voie nici pe timpul pauzelor”, a mai declarat Florian Lixandru.

Ministerul Educației lasă zeci de mii de elevi fără burse sociale
După ce anumite categorii sociale, precum copiii proveniți din familii monoparentale, au primit bursă socială doar în anul școlar 2023-2024, acum majoritatea vor fi excluși. Cei mai afectați sunt elevii din clasele primare, care nu beneficiază de niciun fel de burse.

În luna septembrie, părinții trebuie să depună actele pentru acordarea burselor școlare dar cei mai mulți care s-ar fi încadrat la burse sociale, acum nu mai sunt eligibili.

Copiii crescuți de un singur părinte, orfanii și cei cu părinții divorțați sau nerecunoscuți de tată au beneficiat de bursă socială, indiferent de venitul familiei în anul școlar 2023-2024. Însă în acest an școlar, elevii din familiile monoparentale nu vor mai primi 300 de lei lunar dacă părintele are un venit de peste 4.000 de lei. Iar aici sunt incluse toate veniturile impozabile, respectiv salarii și pensia alimentară primită de la celălalt părinte.

Se produce o discriminare faţă de celelalte tipuri de familii monoparentale şi se creează o ierarhizare a nevoilor acestor copii, care din punctul nostru de vedere nu e nici corectă, nici morală. Avem foarte multe cazuri de elevi care provin din familii monoparentale grave, în care chiar dacă există o pensie de întreținere, acea pensie nu e plătită de celălalt părinte”, spune Iuliana Constantinescu, Asociaţia părinților Liceul „Lucian Blaga”, citată de jurnalul.ro.

Încă adunăm semnături de la cei care vor să susţină demersul nostru şi urmează să înaintăm către Ministerul Educaţiei solicitarea de modificare a criteriilor de acordare a burselor pentru copiii din familii monoparentale”, a mai spus Iuliana Constantinescu.

Previous Story

Brașoveanca Roxana Mînzatu a fost desemnată de Ursula von der Leyen vicepreședinte al Comisiei Europene.

Next Story

Un preot a văzut în direct pe telefon cum un hoț îi jefuia biserica