Last Updated on septembrie 2, 2024
Schimbare majoră în învățământul din Ungaria. Elevii de acolo nu vor mai avea voie cu telefoane la școală, măsura anunțată oficial de guvern urmând a intra în vigoare chiar de luni, 2 septembrie, când începe noul an școlar.
Cei 1,5 milioane de elevi maghiari nu vor mai avea voie cu telefoane la școală, a anunțat secretarul de stat responsabil pentru învăţământul public, Zoltán Maruzsa, la postul public de radio Kossuth, scrie agenția Hirado, conform Stirile Pro Tv.
Practic, regulamentul de ordine interioară al şcolilor va reglementa modul în care vor fi colectate şi returnate dispozitivele la începutul şi sfârşitul orelor de curs, respectiv unde vor fi depozitate în timpul acestora.
Potrivit oficialului maghiar, excepţie de la regulament este folosirea din motive de sănătate a telefoanelor mobile şi a dispozitivelor inteligente, acest lucru putând fi autorizat de directorii de şcoală, în timp ce cu privire la utilizarea dispozitivelor în scop pedagogic, în timpul orelor, poate decide profesorul.
De asemenea, profesorii vor trebui să controleze dacă elevii aduc în clasă obiecte interzise şi să le preia până la sfârşitul orelor, criticii acestei interdicţii susţinând astfel că profesorii ar fi transformaţi în „jandarmi”, scrie stiripesurse.ro.
Ordinul a fost criticat şi de Sindicatul Democrat al Profesorilor (PDSZ), care estimează că nu a fost redactat luând în considerare „niciuna dintre preocupările sau obiecţiile raţionale şi legitime” ale organizaţiilor sindicale.
Suedia recomandă interzicerea accesului la ecrane până la 2 ani
Agenţia pentru Sănătate Publică din Suedia a publicat noi recomandări asupra timpului petrecut de copii în faţa ecranelor.
Pentru copiii cu vârsta între doi şi cinci ani, timpul petrecut în faţa ecranelor ar trebui limitat la o oră pe zi, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între şase şi 12 ani acest interval nu ar trebui să depăşească două ore.
Adolescenţii de 13-18 ani nu ar trebui să petreacă mai mult de două până la trei ore pe zi în faţa ecranelor, potrivit Agenţiei pentru Sănătate Publică din Suedia, transmite Agerpres.
Adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 13 şi 16 ani petrec, în medie, şase ore şi jumătate pe zi în faţa ecranelor, în afara orelor de şcoală și au probleme cu somnul.
Agenţia de Sănătate Publică recomandă, de asemenea, excluderea accesului la ecrane înainte de culcare şi păstrarea tabletelor şi smartphone-urilor în afara dormitoarelor copiilor, pe timpul nopţii, transmite Agerpres. Guvernul suedez a declarat recent că ia în considerare interzicerea smartphone-urilor în şcolile primare.