(Video) Tractorul Universal made în Brașov este acum produs cu succes în Pakistan. 10,000 de bucăți anual

Last Updated on august 26, 2024 (Video) Tractorul Universal made în Brașov este acum produs cu succes în Pakistan. 10,000 de bucăți anual 1

Tractorul românesc Universal „trăiește” o nouă viață în Pakistan după falimentul făbricii din Brașov, înlocuită cu un Mall. Unul dintre coproprietarii fabricii a declarat pentru Libertatea că firma din Pakistan le-a plătit românilor pentru licență peste un milion de dolari. Pakistanezii spun că firma lor are dreptul acum să exporte tractorul Universal oriunde în lume.

Înființat în urmă cu mai bine de 50 de ani, grupul pakistanez GM Group și-a început activitatea distribuind în Pakistan tractoare Ford. În 1992, GM a semnat un acord pentru distribuirea mașinilor Fiat în Pakistan, iar în 1996 a fost înființată firma GM Tractors, actuală Universal Tractors Pakistan. Tot atunci pakistanezii au cumpărat de la Uzina Tractorul Brașov licența pentru producerea modelului Universal în Pakistan. În 2007, UTB s-a închis, fabrica fiind vândută unui fond de investiții interesat să dezvolte un complex imobiliar pe terenul fostei fabrici. Cu licența de la UTB, pakistanezii au continuat să producă tractorul Universal. Acum fabrică două modele și au o capacitate de producție de până la 10.000 de exemplare pe an.

Zain Wahab, coproprietar al companiei pakistaneze, alături de tatăl său, Abdul Wahab, a dezvăluit pentru Libertatea cum a fost negociată vânzarea licenței UTB în urmă cu aproape 30 de ani. „În Pakistan există două tehnologii foarte populare. Una este Fiat și alta este tehnologia Massey Ferguson. Tatăl meu, unul dintre pionierii industriei tractoarelor, a mers cu unul dintre prietenii săi în Italia pentru a aduce tractoare New Holland în Pakistan.

În acel moment a fost interesat să lucreze și cu compania românească, dar din anumite motive nu s-a putut. După câțiva ani, tatăl meu a avut o corespondență cu firma românească UTB Brașov și în 1994 au început negocierile. După un timp, în 1995, tatăl meu împreună cu frații săi și alte persoane au mers în România. Au avut o întâlnire de negociere cu conducerea UTB România la fabrica lor din Brașov”, povestește acesta.
(Video) Tractorul Universal made în Brașov este acum produs cu succes în Pakistan. 10,000 de bucăți anual 2

Ce tipuri de tractoare sunt acum în producție
Zain Wahab susține că firma sa produce modelele de 55 și 65 CP. „Inițial, când am lansat tractoarele noastre în Pakistan, a fost un tractor de 55 CP, modelul U530, care este un model standard românesc, dar cu timpul l-am modificat și l-am îmbunătățit în funcție de condițiile pieței”, explică Zain, potrivit căruia peste 90 la sută din piese sunt produse în Pakistan, puține componente fiind importate din China sau Turcia.

Ceea ce am făcut a fost să le spunem (n.r. – românilor) că vom avea o producție locală a tuturor pieselor în Pakistan. Așa că românii au fost de acord cu acest lucru și au trimis o echipă de specialiști în Pakistan. I-am ținut la o casă bună și le-am oferit tot felul de facilități, iar ei au fost cei care au menținut un control al calității frezelor și al calității pieselor pe care le produceam”, a mai declarat managerul Universal Tractors Pakistan pentru Libertatea.

Uzina Tractorul Brașov (UTB) a fost o companie brașoveană specializată în producția de tractoare. Înființată în 1925 ca fabrică de avioane (IAR Brașov), după venirea în 1946 a autorităților ruse la Brașov care au confiscat o mare parte din utilaje în contul despăgubirilor de război, producția a fost orientată spre fabricarea de tractoare. Primul model scos pe piață a fost IAR 22.

În 1948 fabrica devine Uzina Tractorul Brașov și, cu începere din 1960, apar pe piață primele modele de concepție integral românească, alături de cele cu motor Fiat. În anul 1990, uzina avea 23.000 de angajați[1]. După 1990, Tractorul a intrat într-un lent proces de privatizare, care aproape că i-a secătuit resursele. Nu de puține ori, angajații uzinei au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de tergiversările guvernanților.

În anul 2002, compania a produs circa 4.000 de tractoare la o capacitate de producție de 32.000 de tractoare/an. În anul 2004 societatea a fost la un pas de privatizare, cumpărătorul fiind fabrica de tractoare din Italia ARGO (Landini) dar din cauza neînțelegerilor cu autoritățile locale și din cauza alegerilor de atunci privatizarea nu a mai avut loc.

Cu toate acestea, uzina și-a continuat producția, din 2004 trecând la fabricarea tractoarelor din gama „4”. În 2005 Mahindra și-a arătat interesul în a cumpăra compania. În 2007 uzina a fost închisă, intrând în lichidare.

Previous Story

Doi copii răniți, doi șoferi morți pe DE 85 după ce un microbuz și două autoturisme s-au lovit

Next Story

Maşina unei şoferiţe, ruptă în două de un BMW după ce a întors fără să se asigure. Un bebeluș a fost transportat la spital