Brașov. A murit doctorul Dan Gogonea, fost director al Maternității

Last Updated on august 26, 2024 Brașov. A murit doctorul Dan Gogonea, fost director al Maternității 1

Duminică, a murit doctorul Dan Gogonea, un nume de referință în obstetrică și ginecologie, și fost director al Maternității Brașov, după o luptă îndelungată cu boala. De-a lungul carierei sale, a adus pe lume mii de copii și a salvat sute de femei, fiind unul dintre pionierii din România în lupta împotriva infertilității, scrie Monitorul Expres.

Pe lângă contribuţia sa remarcabilă în domeniul medical, Gogonea a fost şi un cetăţean activ, implicat în viaţa comunităţii braşovene. El a ocupat funcţia de consilier local, punând mereu accent pe bunăstarea comunităţii, scrie bzb.ro.

Vestea tristă a fost anunțată de jurnalista Onelia Pescaru, care i-a adus un omagiu emoționant, subliniind impactul major pe care dr. Gogonea l-a avut în comunitatea medicală și nu numai.

Onelia Pescaru: „Cândva, doctorul Dan Gogonea mi- a salvat viața…
În cel mai adevărat, brutal de adevărat, înțeles al expresiei.
În cele mai dramatice împrejurări cu putință.
Și dacă s- a întâmplat așa, de atunci, am socotit că am de întors acest bine pe lume, făcând bine, la rândul meu. Atât cât voi putea face asta.

Doctorul Dan Gogonea a adus pe lume multe mii de copii- numarul lor nu îl știa nici el- și a salvat sute de vieți.
A fost printre pionierii din Romănia în lupta împotriva infertilității și la vremea când a fost el directorul Maternității “dr Ion Aurel Sbârcea”- mentorul lui profesional, la inițiativa lui Dan Gogonea spitalul poartă astăzi acest nume- a început modernizarea unității medicale care astăzi este model de bună practică. Lângă el și cu el în echipă au crescut nume mari ale obstetricii din Brașov și din România.

La vremea prigoanei comuniste, Dan Gogonea era urmărit- asemeni colegilor lui din Maternitatea Brașov- ca un infractor periculos. Instrumentarul medical era verificat de Securitatea lui Ceaușescu în fiecare zi, ca nu cumva vreun medic ori vreo moașă să curme firul vreunei vieți nedorite pe lume…
Sau, după caz, să salveze vreo “infractoare”…

Pentru că avorturile erau interzise, mii de femei au murit în acei ani în România. Incredibil de acceptat și greu de înțeles astăzi.
Munca acestor extraordinari profesioniști era mereu sub lupa Securității. Iar nașterile, erau cu miile… incomparabil numărul lor de atunci cu prezentul.

Am făcut emisiuni multe cu Dan Gogonea, la radio și la TV, dar, paradoxal, nu am NICIO fotografie cu el… Înregistrări vechi, zac în arhive, în formate la care nu mai am acces…😰😰😰
De prea mulți ani, din pricina bolii, a stat departe de reflectoare…

L- am rugat să facem o ediție a emisiunii “Brașoveni pentru brașoveni”, pentru că era un vorbitor extraordinar și un om care avea atâtea de povestit…
Nu era doar medic, era și un om de cultură, cu educație aleasă, un om al Cetății și al oamenilor.

Un om care a făcut atât de multe pentru Brașov, ca medic, director de spital, consilier local…
Din păcate, nu a vrut… “sunt prea bătrân și prea urât” a spus el atunci. Să vină alții, mai tineri.
Azi, când aflu că a plecat dintre noi, simt un cuțit în inimă..

Mulțumesc, doc! Ai fost minunat, drum lin în eternitate!
Și întreb, cu speranță: mai are cineva fotografii cu Dan Gogonea?
Știe cineva mai multe, să spunem mai departe povestea?”

Previous Story

Ce a fost „bila de foc” care a traversat cerul Brașovului. Explicațiile fizicianului Claudiu Tănăselia

Next Story

Poiana Brașov. Urșii au invadat stațiunea. Director: „Sunt unii la care li se pare amuzant, însă mai ales cei cu copii, când se plimbă seara prin staţiune se plimbă cu frică”